La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
„Sfântul Ilie ne cheamă la credinţă lucrătoare“
Biserica „Sfântul Proroc Ilie“ a Mănăstirii Floreşti din judeţul Vaslui a fost sfinţită ieri, 20 iulie 2014, de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.
De dimineaţă, soborul de preoţi l-a întâmpinat pe ierarhul locului în faţa clopotniţei străvechii aşezări monahale. Slujba târnosirii a început mai întâi la exterior şi a continuat în interiorul bisericii. Pe un podium special amenajat a fost săvârşită apoi Sfânta Liturghie de Episcopul Huşilor, împreună cu soborul numeros de slujitori. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. „Spre deosebire de ceilalţi proroci, Ilie nu a gustat moartea, ci a fost ridicat la cer în viaţă. Pe malul râului Iordan, când mergea împreună cu Elisei, ucenicul său, deodată s-au arătat flăcări şi foc. Într-o căruţă, care era trasă de cai de foc, s-a înălţat la ceruri, astfel că nu a gustat moartea. Aceasta pentru că pământul nu era vrednic să primească trupul lui sfânt şi fără răutate. De aceea, în paginile Noului Testament, Ilie Prorocul apare de multe ori ca premergător al celei de-a doua veniri a Mântuitorului Hristos. El se va întoarce pe pământ şi va înfrunta pe Antihrist, cel care luptă împotriva Bisericii şi a lui Hristos. Din viaţa Sfântului Proroc Ilie învăţăm că acest mare sfânt ne cheamă la credinţă lucrătoare prin fapta cea bună. Dumnezeu nu a apărut într-un mod înfricoşător, ci într-un mod discret, într-o adiere de vânt. El vine neimpunând credinţa şi dragostea lui, ci o propune şi o oferă, pentru că este iubitor de om şi repectă libertatea responsabilă a acestuia. Sfinţii mijlocesc prin rugăciune la Dumnezeu pentru noi şi fac vindecări pe măsura credinţei noastre. Ei ne cheamă să-i urmăm, privindu-le viaţa. Întărindu-ne în credinţă, trebuie să ştim că Izvorul vieţii este dătător de viaţă. El ne cheamă pe toţi să ne apărăm viaţa şi să ne întoarcem la Dumnezeu“, a explicat Preasfinţitul Corneliu. Un amplu material de la sfinţirea Mănăstirii Floreşti veţi putea citi în ediţia de mâine, 22 iulie 2014. (Constantin Ciofu)