În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Ilie, prăznuit în Muntenia și Dobrogea
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au efectuat vizite pastorale în parohii, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit locașuri de cult în prezența ctitorilor, autorităților locale, precum și a numeroși credincioși. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au vorbit despre viața și activitatea profetică a Sfântului Ilie și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
Numeroși credincioși au participat sâmbătă, 20 iulie 2019, la sărbătoarea hramului Parohiei „Sfântul Ilie”-Rahova din centrul Capitalei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat cum putem să-l avem model de viețuire și mărturisire pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. „Nu este posibil să ne apropiem de Dumnezeu, să-L vedem și să-L cunoaștem așa cum observăm din experiența acestui sfânt pe care îl sărbătorim astăzi, dacă nu avem credința cea dreaptă pe care el a propovăduit-o, pe care a confirmat-o prin viața și faptele lui, pe care a adus-o în chip deplin Mântuitorul Iisus Hristos prin Evanghelia Sa. În același timp, mărturisirea credinței în chip verbal nu este singură suficientă, ci trebuie să fie și inima noastră curată, să fie plină de acea iubire care ne îndreaptă la Dumnezeu, care vine de la Dumnezeu și ne întoarce la El, care se revarsă către aproapele nostru și către lumea aceasta. Avem la Prorocul Ilie o formulă completă de viețuire pe care un sfânt al Vechiului Testament ne-o oferă și pe care noi o înțelegem în lumina Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pentru această parohie pe teologul Andrei Hlandan, redactor în cadrul Editurilor Patriarhiei Române. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la Domnul.
Hramul parohiei din Techirghiol
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ilie” din Techirghiol, județul Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, în această zi, ierarhul a binecuvântat și lucrările de construcție finalizate la această parohie. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ilie. „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este cel care ocrotește biserica aceasta. Este proroc mare care nu și-a sfârșit viața pentru că nu și-a împlinit întreaga prorocie. El trebuie să se arate a doua oară înainte de venirea Mântuitorului Hristos ca Judecător pe pământ. Noi îl vedem ca un temei mare al Parusiei pentru că suirea sa la ceruri a fost într-o căruță ca de foc, cu mare minune, și a lăsat lui Elisei, ucenicul său, cojocul. Ilie este proroc mare pentru că a fost mare și în cuvânt și în faptă. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile sale. Era aspru cu cei necredincioși și cu închinătorii la idoli. De aceea, a rugat pe Dumnezeu să închidă cerul ca să pedepsească pe cei necredincioși”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie. Credincioșii care au participat la slujbe s-au putut închina la moaștele mai multor sfinți, iar la final, primarul localității a primit distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei”.
Hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie”-Paltinul
Numeroși pelerini au urcat sâmbătă, 20 iulie 2019, pe Transfăgărășan, la cota 1200, unde se află Mănăstirea „Sfântul Ilie”- Paltinul. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre evlavia pe care trebuie să o avem față de sfinți, dar și despre eforturile depuse la construcția acestei mănăstiri de pe unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice din România. La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru toți ctitorii care au contribuit în timp la construcția acestui așezământ monahal, precum și pentru toți lucrătorii care au pierit în timpul lucrărilor executate la Transfăgărășan.
Liturghie arhierească la Galați
Credincioșii Parohiei „Sfântul Proroc Ilie” din cartierul gălățean Micro 17 l-au avut în mijlocul lor, sâmbătă, pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a oficiat Sfânta Liturghie de hram, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Bucuria duhovnicească a început încă din ajun prin oficierea slujbei Privegherii și Acatistului Sfântului Ilie de către preoții din cercul misionar din care face parte această parohie. În ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Altarul de vară de lângă locașul de cult. La slujbă au participat și tinerii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, voluntari de la școli, precum și copiii de la Fundația „Familia” din Galați, care au prezentat mai multe programe artistice, ateliere de creație și educaționale. „La pomenirea Sfântului Proroc Ilie, temeiul prorocilor, al doilea înaintemergător al venirii întru slavă a Domnului nostru Iisus Hristos, creștinii și ceilalți educatori au adus satul cu valențele lui tradiționale în cadrul unei tabere frumoase a copiilor în interiorul orașului pentru a ne întoarce de la vis și de la reverie pe virtual către frumusețile în care regăsim și pacea sufletului, și bucuria, și comuniunea, precum se întâmplă în multe parohii, în multe mănăstiri, unde curțile și casele au devenit tabere de socializare între noi și copii, călăuziți de Sfântul Proroc Ilie”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. La final, toți cei prezenți au vizitat expoziția de vase tradiționale și obiecte populare organizată de parohie. Toți copiii participanți la hramul parohiei vor fi răsplătiți în zilele următoare cu o excursie în stațiunea Slănic Moldova.
Binecuvântare la Mănăstirea Frățilești-Sudiți
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Frățilești- Sudiți, județul Ialomița. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre marea evlavie pe care creștinii ortodocși o au pentru Sfântul Proroc Ilie, înaintemergător al Mântuitorului la a doua Sa venire întru slavă, despre credința sa puternică și râvna pentru slujirea lui Dumnezeu. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a acordat Ordinul „Crucea Sloboziei” lui Marian Popescu și lui Gheorghe Paraschiv pentru implicarea jertfelnică la finalizarea lucrărilor de construcție și împodobire a noii biserici a mănăstirii ialomițene.