Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ilie Tesviteanul, cinstit în biserici moldave
Biserica Talpalari şi Biserica "Sfântul Ierarh Nectarie" din Iaşi au îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Ieşenii au venit în număr mare la hramul acestor sfinte lăcaşuri pentru a participa la serbarea celui de-al doilea hram. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) l-au cinstit ieri pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost sărbătorit ieri în mod deosebit la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" -Talpalari din Iaşi, păstorită de pr. Constantin Sturzu, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. Credincioşii din parohie şi numeroşi ieşeni s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate de arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia din Iaşi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul acestei slujbe au fost rostite ectenii şi rugăciuni pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra credincioşilor din parohie şi pentru odihna veşnică a arhimandritului Arsenie Papacioc. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de ierod. Serafim Pantea de la Mănăstirea Golia din Iaşi, care a vorbit despre sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pornind de la textul Evangheliei citit în timpul Sfintei Liturghii. Ierod. Serafim Pantea a explicat că Dumnezeu dă oamenilor încercări prin care să se ridice, să se curăţească şi să se înalţe către Cel Preaînalt. La final, pr. dr. Valentin Ioan Istrati, slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi şi redactor-şef al portalului "Doxologia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a mulţumit părinţilor slujitori şi credincioşilor care au participat la slujba de hram. Programul a continuat cu slujba de pomenire pentru cei adormiţi, care a fost urmată de o agapă frăţească.
Moment de reculegere pentru părintele Arsenie Papacioc
În biserica cu hramurile "Naşterea Maicii Domnului", "Sfântul Ilie" şi "Sfântul Ierarh Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun se realizează lucrările de pictură interioară. Slujba Vecerniei a fost oficiată în ajunul sărbătorii de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, alături de un sobor de 20 de preoţi. La îndemnul părintelui paroh Petrică Lehaci, soborul de preoţi, enoriaşii şi pelerinii au ţinut un moment de reculegere pentru vrednicul de pomenire părinte Arsenie Papacioc, plecat la Domnul pe 19 iulie. După ce s-au închinat raclei ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Nectarie, oamenii au fost miruiţi şi au primit litie, după care au primit câte un pachet cu alimente oferit prin grija consiliului şi comitetului parohial. Slujba hramului a continuat ieri-dimineaţă cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie, Te Deum pentru cei care şi-au serbat onomastica şi Parastasul pentru cei adormiţi. Răspunsurile liturgice în timpul Sfintei Liturghii au fost date de Corul "Nectarios" al bisericii, dirijat de Ana-Maria Dumitru.
Zeci de biserici din cele 26 de protopopiate ale eparhiilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au cinstit ieri ocrotitorul. Oamenii au venit să se roage în timpul programului liturgic, cerând mijlocire la Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Sărbătoarea Sfântului Ilie la Centrul eparhial Roman
Credincioşi romaşcani şi băcăuani au participat ieri la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de preoţii consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial, în Catedrala arhiepiscopală din Roman. PS Ioachim Băcăuanul a rostit în cadrul Sfintei Liturghii o rugăciune întru pomenirea arhimandritului Arsenie Papacioc, mutat la cele veşnice. De asemenea, în cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat credincioşilor semnificaţia sărbătorii din această zi. Sărbătoarea Sfântului Ilie a continuat în foişorul din curtea Catedralei arhiepiscopale, unde PS Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba Aghezmei mici, după care Preasfinţia Sa a binecuvântat birourile administraţiei eparhiale şi pe toţi cei care îşi desfăşoară activitatea aici. Această ceremonie religioasă a consemnat finalizarea lucrărilor de renovare şi înnoire derulate în ultimele luni la nivelul Centrului eparhial, sub coordonarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. (pr. Constantin Gherasim)