„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Ioan Botezătorul, Dascăl al pocăinţei
„Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este una dintre sărbătorile cele mai populare la români şi ea semnifică faptul că astăzi este cinstit în mod deosebit cel prin care s‑a realizat Botezul Domnului în Iordan, Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan”, a evidenţiat Patriarhul României în cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reşedinţei Patriarhale, sâmbătă, 7 ianuarie.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat importanţa botezului pe care‑l săvârşea Sfântul Proroc Ioan în apele Iordanului. „Rostul botezului săvârşit de Ioan era ca să adune mulţimile şi apoi să le arate pe Iisus Care este Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic şi Care S‑a făcut Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Sfântul Ioan Botezătorul este trimis de Dumnezeu şi, ca să împlinească misiunea sa de a arăta poporului evreu pe Mântuitorul Iisus Hristos, el săvârşeşte botezul la care vine şi Iisus ca să împlinească toată dreptatea, adică planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii. Vedem că Sfântul Ioan Botezătorul mărturiseşte că Iisus vine din cer, că originea Sa este cerească, şi de aceea spune că mai înainte de mine era”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că în prima zi după Botezul Domnului ne aducem aminte că Sfântul Ioan este martor şi mărturisitor al dumnezeirii lui Iisus Hristos şi a explicat de ce Sfântul Ioan este numit Proroc. „Aceasta este cinstirea mare pe care noi o aducem Sfântului Ioan, şi anume aceea de a fi Înaintemergător, mărturisitor şi Botezător al Domnului. Sfântul Ioan Botezătorul se numește și Proroc pentru că el este și învățător. El îi învață pe oameni pocăința, să își schimbe viața, modul de a gândi și de a fi. El cerea oamenilor să se pocăiască, să facă roade vrednice de pocăință, şi ameninţa cu judecata. Sfântul Ioan îi responsabilizează pe oameni, predica lui are un caracter social, duhovnicesc. El a prorocit şi faptul că atunci când Duhul Sfânt Se va pogorî peste Apostoli în ziua Cincizecimii, Se va pogorî în chip de limbi de foc. De aceea a zis: El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a explicat apoi semnificaţia numelui Ioan. „În limba ebraică, Ioan înseamnă Dumnezeu S‑a milostivit. În Sfântul Ioan Botezătorul avem un mare Dascăl al pocăinţei şi un mare sfătuitor pentru o viaţă curată. El a fost cinstit în primul rând de Mântuitorul Iisus Hristos, Care a spus că nimeni dintre cei născuţi din femeie nu este mai mare decât Sfântul Ioan Botezătorul. El apare împreună cu Maica Domnului în icoana Deisis a Judecăţii din Urmă, Maica Domnului mijlocind în dreapta Mântuitorului şi Sfântul Ioan, ca Dascăl al pocăinţei, mijloceşte în stânga Dreptului Judecător, rugându‑se pentru cei care s‑au pocăit dar n‑au mai avut timp pentru a arăta faptele pocăinţei”, a subliniat Preafericirea Sa.
La final, protos. Lucian Bujor, inspector eparhial și slujitor la paraclisele din cadrul Reședinței Patriarhale, a stropit cu Agheasmă Mare statuia Sfântului Ioan Botezătorul din curtea interioară a Reședinței Patriarhale.