De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Ioan Gură de Aur cinstit la Paraclisul Catedralei Naționale
Pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la Comane și așezării lor în Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol a fost prăznuită miercuri, 27 ianuarie 2021, prin rugăciune și la Paraclisul Catedralei Naționale, unde se află spre închinare un fragment din sfintele moaște ale acestui mare Părinte al Bisericii.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal, care a explicat legătura duhovnicească a acestei zile cu Paraclisul Catedralei Naționale, care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ioan Gură de Aur.
„Astăzi îl prăznuim în mod deosebit pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, ocrotitor al acestui paraclis, fiind cel care ne călăuzește în păstrarea dreptei credințe și cel care oferă binecuvântarea și ajutorul său tuturor binefăcătorilor, ostenitorilor și ziditorilor Catedralei Naționale. De asemenea, prăznuim în mod duhovnicesc și aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Naționale. Istoria aducerii acestor moaște în România, pe care le avem spre cinstire aici, începe din anul 1997, atunci când acest fragment a fost oferit vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist de către cardinalul de Florența Silvano Piovanelli, în urma prezenței acestuia la București, ca pregătire a istoricei vizite a Sanctității Sale Papa Ioan Paul al 2-lea în România. La 10 ani după acest eveniment binecuvântat pentru Biserica noastră, prin grija și la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acest fragment din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost așezat într-o nouă raclă, aceasta pe care o vedem în Paraclisul Catedralei Naționale. La sărbătoarea din anul 2007 a Sfântului Ioan Gură de Aur, racla cu cinstitele sale moaște a fost purtată în procesiune de la Catedrala Patriarhală până la Biserica «Sfânta Ecaterina» - paraclis universitar, unde au fost așezate spre închinare până în anul 2011, când această raclă a fost adusă în procesiune aici. De atunci, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt în mijlocul nostru pentru credincioșii care vin aici pentru slujbă, pentru rugăciune, dar și pentru cei care vin să vadă cum Catedrala Națională, simbolul unității și demnității noastre ca popor, se înalță sub ochii noștri, aducând mulțumire lui Dumnezeu și cerând ajutor Sfântului Ioan Gură de Aur în necazurile și ispitele pe care le au pe parcursul vieții fiecăruia”, a reliefat părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal.