Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ioan Rusul în Catedrala din Urziceni
Pentru al cincilea an consecutiv, în Postul Mare, credincioşii din Protopopiatul Urziceni se întâlnesc tainic cu sfinţii lui Dumnezeu. Joia trecută, cu binecuvântarea Episcopului Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Vincenţiu, şi a Episcopului Giurgiului, Preasfinţitul Ambrozie, au fost aduse spre închinare în Catedrala din Urziceni moaştele Sfântului Ioan Rusul de la mănăstirea cu acelaşi nume din Episcopia Giurgiului.
Joi, 28 martie, la ora 16:00, câteva sute de preoţi şi credincioşi au întâmpinat la intrarea în Urziceni racla cu moaştele şi icoana Sfântului Ioan Rusul, aduse de la mănăstirea cu acelaşi nume din judeţul Giurgiu, de către părintele protosinghel Teodor Şerban, noul stareţ al acestui aşezământ. Apoi, mulţimea de pelerini l-a însoţit pe sfântul grabnic mijlocitor pe Calea Sfinţilor către catedrală. Aici, părintele Bogdan-Ionuţ Stancu, protopo-pul de Urziceni, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba Sfinţirii Apei, după care moaştele şi icoana au fost depuse în catedrală. În sunet de acatist, sutele de credincioşi au sărutat şi s-au rugat cu evlavie la moaşte. „Este o tradiţie care a luat naştere aici la Urziceni acum cinci ani, ca în Postul Mare să fim gazde ale sfinţilor lui Dumnezeu. Este un moment deosebit când ne întâlnim tainic, aici pe pământ, cu lumea cerului. Gândul de a aduce moaştele Sfântului Ioan Rusul în catedrala noastră a încolţit anul trecut, când cu un grup de pelerini am vizitat Mănăstirea «Sfântul Ioan Rusul» şi ne-am închinat la sfintele moaşte aflate acolo. Şi mult folos am dobândit atunci, fapt probat şi de mărturisirea a două credincioase care veniseră să se roage pentru persoanele bolnave pe care le aveau acasă. De aceea, credem şi noi că prezenţa acestui sfânt în protopo-piatul nostru va fi mult folositor celor aflaţi în suferinţă, cu boli grave, celor care au probleme cu copiii sau familiilor care nu pot avea prunci. Pe această cale, facem o invitaţie tuturor celor care doresc să vină în aceste zile la Urziceni, să fie alături de noi, să se bucure de acest eveniment duhovnicesc deosebit“, ne-a mărturisit părintele protopop Bogdan-Ionuţ Stancu.
Moaştele Sfântului Ioan Rusul vor rămâne la Urziceni până duminică, 31 martie 2013, ora 18:00 şi pot fi venerate, pe toată durata pelerinajului. Duminică, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
Procesiunea de la Urziceni din aceste zile marchează şi împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.