Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Sfântul Ioan Scărarul ne îndeamnă la unitatea gândurilor”
În Duminica a 4-a a Postului Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 11 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Mânzați, Protopopiatul Bârlad. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi și părintele protopop Vasile Lăiu, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre tratatul duhovnicesc alcătuit de Sfântul Ioan Scărarul, intitulat „Scara”, pe care l-a prezentat drept o sursă autentică de împlinire sufletească și de găsire a sensului vieții.
Ierarhul Hușilor a ales două gânduri expuse de Sfântul Ioan Scărarul prin care acesta descrie, foarte concis, starea sufletească a omului zilelor noastre, oferind totodată și remediul sufletesc cel mai potrivit: „Suntem oameni grăbiți, împrăștiați, risipiți. Trăim mai mult în exterior decât în interiorul nostru. Nu mai reușim să ne concentrăm, să avem profunzimea trăirii cu Hristos și cu semenii noștri. Această deficiență este din cauza faptului că ne risipim în cele ale lumii de astăzi și nu mai găsim resursele necesare pentru a ne aduna în noi înșine. Un om profund, care are lumină în sufletul său, își descoperă propriul sine, intră înlăuntrul său și decide să își grădinărească cel mai bine cele ale lăuntricului său. Acest lucru cere efort.
Este mult mai ușor să ne lăsăm acaparați de cele din afara noastră decât să stăm înlăuntrul nostru. Această ședere înlăuntrul nostru presupune reculegere, meditație și tăcere foarte multă. «Adună-ți mintea. Nu iubi să fii văzut. Fii ieșit înspre inima ta, căci dracii se tem de adunarea minții, cum se tem hoții de câini.» În acest text, Sfântul Ioan Scărarul ne îndeamnă la unitatea gândurilor.
Din nefericire, noi suntem dispersați în tot atâtea gânduri câte le avem în capul nostru. Fiecare gând al minții rupe o parte din ea. De aceea trăim starea de confuzie și de neliniște. Nu ne găsim sensul, nu găsim mulțumire în ceea ce facem, pentru că mintea este împrăștiată în toate părțile”.