Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ioan, un dascăl al vieţii sociale drepte
Biserica Ortodoxă a comemorat ieri unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria creştinismului: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. „Cel mai mare om născut din femeie“, aşa cum L-a numit Mântuitorul Hristos, a primit moarte mucenicească pentru că a criticat cu asprime desfrânarea şi necumpătarea, păcate care produc mari dezechilibre şi în societatea contemporană.
În cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Sfântul Ioan Botezătorul ne este şi nouă, celor de astăzi, un dascăl al înfrânării şi al pocăinţei, motiv pentru care Biserica îi cinsteşte martiriul printr-o zi de post şi intensă rugăciune: „Nu există astăzi nici un fel de dezlegare la băutură sau la produse de origine animală, ci este zi de post ca amintire a vieţuirii aspre a Sfântului Ioan Botezătorul şi a faptului că el este dascăl al pocăinţei, dar şi dascăl al înfrânării. Ziua aceasta este o zi de post aspru şi în semn de doliu pentru că un om drept a fost ucis la propunerea unei femei desfrânate, iar executarea lui a fost ordonată de un rege cu o viaţă dezordonată şi care a pierdut firul gândirii raţionale prin beţie şi petreceri peste măsură. Cu alte cuvinte, sărbătoarea aceasta ne îndeamnă la cumpătare, la pocăinţă, la înfrânare, ştiind că beţia şi desfrânarea aduc foarte multe rele în popor. O mulţime de certuri, de divorţuri, de bătăi, de suferinţe sunt create în familii din cauza beţiei şi a desfrânării; o mulţime de copii se nasc cu deficienţe din cauza părinţilor beţivi. Există foarte mult rău social care decurge din aceste patimi, combinate, desigur, cu mândria şi neascultarea. Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinţei şi al vieţii cumpătate, un dascăl al virtuţilor, un dascăl al unei vieţi sociale umane, drepte. El îi certa pe cei care, fiind vameşi, cereau mai mult decât li se îngăduia prin lege; îi certa şi pe soldaţii care învinuiau pe nedrept şi cereau bani, zicându-le: «Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră!». Tuturor le cerea să facă milostenie: «Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea». Pe lângă pocăinţă, el dădea sfaturi practice cu caracter social pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată, pentru relaţii de respect şi de întrajutorare în societate“.
Patriarhul Bisericii noastre a vorbit şi despre cele şase sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul în Biserica Ortodoxă: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), înscrise în calendar cu literă de culoare roşie; Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie), Prima şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie) şi A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), înscrise în calendar cu literă de culoare neagră. „Această cinstire a Sfântului Ioan Botezătorul cu şase zile de sărbătoare în calendarul Bisericii Ortodoxe arată o deosebită preţuire a Bisericii faţă de Sfântul Ioan, despre care Mântuitorul Iisus Hristos a spus că este «cel mai mare om născut din femeie»“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.