De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Basarabiei pentru România reîntregită”
În calendarul Bisericii noastre a fost pomenit marți Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a cărui proclamare oficială a canonizării a avut loc în anul 2018, pe 25 martie. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, locaş de cult unde se află sfintele sale moaşte, Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Iosif a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de slujitori.
Cinstirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a început în seara zilei de luni, 25 ianuarie, când, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de priveghere.
Marți-dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de cei trei ierarhi, din sobor făcând parte preoţii catedralei, părinţi stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Credincioșii prezenți la slujba arhierească s-au închinat la raclele cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Iosif şi ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal bărbătesc „Cvartson”, dirijat de Alexandru Darie.
După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Veniamin, care a evidențiat principalele virtuți ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv: „S-a remarcat prin dăruirea de sine, dar mai ales prin fapte de milostenie şi grija pe care o avea faţă de Biserică şi faţă de slujitorii ei. Din viața sfântului ierarh, vedem că se îngrijea de elevi și studenți permanent. Tot din viața sfântului vedem că niciodată nu a lăsat pe nimeni să plece întristat; cel mai mic dar pe care îl făcea celui care cerea era plata pentru o pâine, iar fiindcă de multe ori nu avea mai nimic, se împrumuta de la duhovnicul lui sau de la alți oameni cu bunăstare care aveau deschidere față de el și îi mângâia pe cei aflați în nevoie. (...) A format generaţii de slujitori. În cei 27 de ani cât a slujit în cetatea Moldovei s-a arătat un părinte adevărat, un devotat misionar şi un adevărat slujitor al lui Hristos, Care Se face tuturor toate ca să-i câştige pentru veşnicie”.
„Creștinul adevărat își găsește bucuria făcând bucurie altora”
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat că Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv reprezintă un dar oferit de Dumnezeu Bisericii și credincioșilor din zona Moldovei și nu numai: „Creștinul cel autentic este cel care se manifestă prin renunțarea la sine pentru ca alții să trăiască. Creștinul adevărat își găsește bucuria făcând bucurie altora. Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a fost un asemenea om: a renunțat la sine pentru ca alții să trăiască și și a bucurat pe alții pentru ca Dumnezeu să Se bucure pentru aceasta în ceruri. Această cruce, această întretăiere între renunțare la sine și valul puternic de bucurie izvorăște din viața Sfântului Iosif cel Milostiv, din dragostea sa fața de Sfânta Biserică, față de sfintele slujbe, față de slava Domnului. Sfântul Iosif cel Milostiv a fost darul lui Dumnezeu și este darul lui Dumnezeu pentru Biserica Sa și pentru lume. Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Basarabiei pentru România reîntregită care a fost și pentru România reîntregită care, cu mila lui Dumnezeu, va fi. Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Catedralei Mitropolitane pentru toți creștinii care vin aici să se închine la moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva”.