În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, cinstit de bănățeni
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, duminică, 15 septembrie, orașul Timișoara și în special Catedrala Mitropolitană din urbe au îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciune și cântări liturgice, ocrotitorul spiritual. În ajun, credincioșii bănățeni au participat la un impresionant pelerinaj cu moaștele Sfântului Iosif de la Partoș pe străzile orașului de pe Bega.
Încă din zilele premergătoare sărbătorii, mii de credincioși din toate părțile țării au venit în capitala Banatului pentru a se ruga și a aduce prinos de cinstire Sfântului Mitropolit Iosif cel Nou de la Partoș, cel care a păstorit credincioșii din Timișora între anii 1650 şi 1653.
Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat sâmbătă, în ajun, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părinți consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum şi slujitori de la mănăstiri şi parohii ale eparhiei.
După slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre contextul istoric în care a păstorit Sfântul Ierarh Iosif, precum și despre minunile și faptele sale minunate săvârșite atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la Domnul.
Conform tradiţiei, după otpustul slujbei de seară, pe străzile Timișoarei s-a desfășurat procesiunea cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrala Mitropolitană – Podul Traian - Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul - Catedrala Mitropolitană. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar. Programul liturgic a continuat la catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii, cu slujba Privegherii.
În ziua sărbătoririi Sfântului Ierarh Iosif, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, precum și despre faptul că sfinții sunt oameni, care, încă din viața lor pământească, au bineplăcut lui Dumnezeu. Alături de numărul mare de credincioși, la slujbă au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, monahi, monahii și foarte mulți elevi și studenți.
Duminică seară, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană a fost săvârșită slujba Vecerniei, urmată de un concert coral, susținut de corul catedralei, dirijat de pr. Dan Dragomir. Programul liturgic a continuat cu Paraclisul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Racla cu moaștele ocrotitorului catedralei va rămâne spre cinstire până luni, 16 septembrie, când, la finalul Sfintei Liturghii, va fi reașezată la locul obișnuit din monumentalul locaș de cult.