În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Meletie prăznuit la Giurgiu
Marți, 12 februarie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, două parohii din județul Giurgiu și-au prăznuit ocrotitorul spiritual. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a Parohiei „Sfântul Meletie” din comuna Băneasa de părintele Nicușor Puflea, protoiereu al Protopopiatului Giurgiu, înconjurat de un sobor. În aceeași zi, slujitorii bisericii Parohiei Tântava au sărbătorit cel de-al doilea hram al locașului de închinare.
Credincioșii Parohiei „Sfântul Meletie” au participat marți la primul hram al bisericii noi, după sfințirea săvârșită în 8 septembrie 2018 de Preasfințitul Părinte Ambrozie. Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele protopop Nicușor Puflea, delegatul Episcopului Giurgiului, care a subliniat câteva aspecte esențiale din viața și activitatea Sfântului Ierarh Meletie, se arată pe episcopiagiurgiului.ro: „Marele ierarh a ajuns să fie conducător al creștinilor mai mult silit de cei din jurul său, căci toți vedeau cât de mult Îl iubește pe Dumnezeu și nu găseau om mai potrivit ca el. După ce a fost Episcop al Sevastiei și al Veriei, a fost numit Arhiepiscop al Antiohiei, în locul lui Eudoxie, care fusese amăgit de eresul arienilor”. Cu prilejul hramului, părintele protoiereu a transmis celor prezenți cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Ambrozie, oferindu-le publicații apărute la editura eparhială și iconițe. La final, părintele Bogdan Nicolae a mulțumit clericilor și enoriașilor pentru prezența la sărbătoarea parohiei.
Zi de hram în Parohia Tântava
Tot marți, 12 februarie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită și în biserica Parohiei Tântava, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei”. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, părintele paroh Georgică Dragomir a vorbit despre activitatea teologică şi misionară desfăşurată de Sfântul Ierarh Meletie, cunoscut în tradiţia patristică pentru rolul determinant în explicarea dogmei Sfintei Treimi la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381: „Acest sfânt este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz, deoarece a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind credinţa de la Niceea în Biserica din Antiohia, în contextul în care un adept al arianismului îi astupase gura cu mâna. El nu s-a lăsat intimidat de gestul arianului şi a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, iar apoi, împreunându-le, a arătat un deget închipuind o singură fiinţă. Prin acelaşi gest, persoanele cu deficienţe de auz fac referire şi astăzi la Sfânta Treime, în limbajul mimico-gestual”, a încheiat părintele paroh.
În ambele biserici din județul Giurgiu, Sfânta Liturghie de hram s-a încheiat cu o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfintelor locașuri de închinăciune trecuți la cele veșnice.