De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Mucenic Efrem cel Nou este sărbătorit astăzi de români
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Mucenic Efrem cel Nou, cunoscut ca grabnic ajutător și tămăduitor al celor care îi cer ajutorul și se închină cu credință moaștelor sale. Și în Arhiepiscopia Bucureștilor sunt biserici care au părticele din moaștele acestui sfânt care a devenit cunoscut românilor mai ales în ultimii ani, în calendarul Bisericii noastre fiind înscris în 2014. În Arhiepiscopia Bucureştilor, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou se găsesc la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Reşedinţei Patriarhale.
„Ieri-seară, în ajunul sărbătorii, racla cu moaștele sfântului a fost purtată în procesiune de la paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale spre Catedrala Patriarhală, unde a fost așezată lângă moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, spre a fi cinstite de credincioși. După Vecernie, soborul de slujitori de la catedrală a săvârșit și Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou. Credincioșii bucureșteni se pot închina și astăzi la moaștele sale, la Catedrala Patriarhală, unde se oficiază de dimineață, după rânduială, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie”, ne-a spus părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Credincioșii bucureșteni pot cinsti, de asemenea, moaștele sale și la Mănăstirea Radu-Vodă. Ieri-seară, s-a făcut la această mănăstire slujba Privegherii, iar astăzi, înainte de Sfânta Liturghie, a avut loc și o procesiune cu moaștele acestui sfânt. De asemenea, părticele din moaștele Sfântului Efrem cel Nou se găsesc și la Mănăstirea Doamna Chiajna din judeţul Ilfov. Astăzi își serbează hramul și Parohia Mogoșoaia 2 din județul Ilfov, care are pe Sfântul Efrem cel Nou ca ocrotitor. Mănăstirea „Sfântul Dionisie Exiguul” din localitatea Târguşor, judeţul Constanţa, are al doilea hram sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou. Această mănăstire are un papucel și un veșmânt al Sfântului Efrem cel Nou. Și în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt două biserici care au primit al doilea hram sărbătoarea acestui sfânt grec: Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” şi Biserica „Sfinţii Nectarie şi Sfântul Efrem”, din orașul Galați.