„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Nectarie sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă
Biserica Ortodoxă l-a cinstit ieri, 9 noiembrie, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. La Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, unde se păstrează un fragment din sfintele sale moaşte, numeroşi credincioşi au înălţat smerite rugăciuni către marele ierarh al lui Hristos, atât în ajunul hramului, cât şi în ziua cinstirii sfântului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în zi de hram de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
Alături de moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, credincioșii din Capitală, dar și pelerinii veniți din alte zone la Mănăstirea Radu Vodă au cinstit și moaștele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, care se află în patrimoniul duhovnicesc al acestui așezământ monahal. Așa cum este tradiția, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti a fost oficiată slujba Privegherii, iar ieri, 9 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al așezământului de cei doi ierarhi înconjurați de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă; părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal; părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, părintele Marian Colțan, directorul Seminarului „Nifon Mitropolitul”, precum și alți slujitori.
După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit credincioșilor prezenţi despre viaţa, virtuţile şi minunile Sfântului Ierarh Nectarie.
„Numeroasele vindecări ale Sfântului Nectarie au făcut ca multe biserici şi mănăstiri să fie închinate lui. Astfel, în Grecia, în toată Europa şi dincolo de Ocean, în comunităţile greceşti din America şi din Australia, foarte multe biserici îl au ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie. De asemenea, tot mai multe eparhii, prin glasul ierarhilor lor, doresc să aibă un fragment din moaştele Sfântului Nectarie, pentru a aduce mângâiere şi vindecare credincioşilor care suferă. În această zi a pomenirii sale, ne rugăm Sfântului Nectarie să îi ajute pe cei care suferă pe nedrept. El a suferit atât de mult şi a înţeles că singura şi adevărata prietenie este prietenia cu Dumnezeu şi că în această lume nu ne putem baza sau sprijini pe nimeni decât pe Dumnezeu. El este singurul prieten adevărat”, a reliefat Preasfinția Sa.
„Credincioşii sunt bucuria Bisericii”
La final, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor credincioșilor și binefăcătorilor Mănăstirii Radu Vodă şi l-a felicitat pe părintele stareț, arhimandritul Nectarie Şofelea, pentru sărbătorirea onomasticii. De asemenea, arhim. Nectarie Şofelea a transmis un cuvânt de mulțumire Patriarhului României pentru purtarea de grijă, ierarhilor prezenţi, precum şi tuturor credincioşilor care au participat în aceste zile la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.
„Vă îndemn să rămâneţi aproape de sfinţii lui Dumnezeu, să rămâneţi aproape de Sfântul Ierarh Nectarie, pentru că ei sunt prietenii noştri, ei sunt cei care ne ajută în lupta duhovnicească pe care o purtăm în această lume. Vă mulţumim tuturor celor care aţi participat la Sfânta Liturghie, pentru că fără dumneavoastră nu ne-am fi bucurat deplin. Credincioşii sunt bucuria Bisericii, sunt bucuria slujitorilor, pentru că împreună alcătuim marea familie a Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica Sa cea luptătoare de pe pământ”, a evidenţiat stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârșite rugăciuni pentru odihna sufletelor fericiților întru adormire ctitori, stareți și viețuitori ai Mănăstirii Radu Vodă trecuți la cele veșnice de-a lungul anilor.