De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Sfântul Nicolae a fost omul adevărului, pentru că a fost omul lui Hristos“
Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Popăuţi din oraşul Botoşani a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga Moldovă, veniţi să-l cinstească pe Sfântul Ierarh Nicolae. Slujba Privegherii, precum şi Sfânta Liturghie dedicate hramului au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi.
Sâmbătă, 6 decembrie 2014, în ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Popăuţi din Botoşani şi-a serbat unul dintre hramuri. Sutele de credincioşi prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă a mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din soborul co-slujitor făcând parte arhim. Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani, arhim. Luca Diaconu, exarh de zona Neamţ şi stareţ al Mănăstirii Bistriţa, pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani, precum şi stareţii mai multor mănăstiri din judeţul Botoşani, dar şi din alte judeţe ale Moldovei.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre virtuţile sfântului prăznui: „Sfântul Ierarh Nicolae a fost omul adevărului, pentru că a fost omul lui Hristos. A cunoscut adevărul lucrurilor pentru că a cunoscut Adevărul. Cum a cunoscut sfântul ierarh Adevărul? Răspunsul îl găsim în troparul închinat lui. Ierarhul Mirelor Lichiei a fost «îndreptător al credinţei», virtute fără de care omul nu poate cunoaşte Adevărul, căci prin intermediul credinţei omul se apropie de Dumnezeu, Singurul cunoscător al Adevărului. Şi apropiindu-se prin credinţă de Dumnezeu, omul se împărtăşeşte de Adevăr. Şi credinţa omului nu poate fi arătată într-un mod mai limpede şi mai clar decât prin taina rugăciunii. Sfântul Ierarh Nicolae a dobândit adevărul lucrurilor pentru că a fost „chip al blândeţii“, având o atitudine de bunătate. Fără duhul blândeţii, ne spun Fericirile din Evanghelie, omul nu poate împăraţi pământul acesta şi Cerul, căci inima răzbunătoare şi rea nu poate pretinde că are cunoaşterea adevărului. Sfântul Ierarh Nicolae a fost, după cum spune troparul lui, «dascăl al înfrânării»; o viaţă fără de asceză nu poate duce la cunoaşterea adevărului“.
În cadrul slujbei arhiereşti, a fost hirotonit ierodiacon monahul Anastasie de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, iar diaconul Teodor Cenuşă a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ - Coştiugeni, Protopopiatul Botoşani.
La finalul slujbei Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan, iar mănăstirea a organizat o agapă frăţească şi a împărţit pachete cu mâncare.