Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Nicolae împarte daruri
Vineri, 3 decembrie, la Grădiniţa cu program normal "Dumbrava Minunată" din Alba Iulia, a avut loc, în cadrul parteneriatului educaţional cu Biserica Ortodoxă "Dealul Furcilor", o acţiune religioasă cu puternic ecou în sufletele copiilor, şi anume festivitatea sfinţirii unei noi locaţii.
Slujba a fost urmată de un recital de poezie religioasă şi colinde interpretate de copiii de la grupele mari şi pregătitoare. De asemenea, a fost prezentată o expoziţie de icoane pe sticlă, realizate de Sicoe Isabela Carina, fiică duhovnicească a Parohiei Ortodoxe "Dealul Furcilor". Această acţiune se înscrie în şirul numeroaselor acţiuni derulate pe parcursul celor patru ani de colaborare între grădiniţă şi părintele paroh dr. Ţandea Sebastian, care, prin activităţile moral-religioase desfăşurate cu copiii de la grădiniţă, a reuşit să satisfacă atât curiozitatea, cât şi dorinţa copiilor de a găsi răspunsuri la întrebările "Cine a creat lumea?", "Cine este îngerul nostru păzitor?", "Semnificaţia sărbătorii de Crăciun", "Cine este Sfântul Nicolae?", "De ce ne aduce daruri?" şi alte multe lucruri legate de educaţia moral-religioasă a copiilor. Acţiuni la fiecare sărbătoare religioasă În cadrul acestui parteneriat educaţional, educatoarele au ţinut cont de opţiunea părinţilor privind participarea copiilor la activităţi cu conţinut religios. Grădiniţa a avut în vedere faptul că germenii educaţiei moral-religioase se formează în familie şi trebuie să se continue firesc la grădiniţă şi apoi la şcoală. Acest lucru este posibil numai dacă influenţele celor patru factori (familie, grădiniţă, Biserică, Şcoală) sunt unitare şi în concordanţă cu particularităţile de vârstă ale copiilor. Astfel, fiecare sărbătoare religioasă importantă a fost marcată printr-o suită de activităţi, cum ar fi povestiri, memorizări, activităţi muzicale, artistico-plastice, serbări, participări la slujbele sfinte. Toate acestea au avut un rol important în pregătirea psihologică a copiilor, pentru trăirea afectivă a sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou, Florii, Paşti, Rusalii, dar şi pentru înţelegerea noţiunilor şi valorilor morale promovate de proiect, şi anume noţiunile de bine şi rău, adevăr şi minciună, respectul faţă de vârstnici, generozitatea, cinstea, modestia, puterea de a ierta, iubirea aproapelui. Cu ocazia acestui eveniment important, copiii Grădiniţei "Dumbrava minunată" au primit, în spiritul tradiţiei, de la Sfântul Nicolae, cadouri şi premii. Sacul Sfântului Nicolae a fost încărcat cu ajutorul sponsorilor, care s-au aflat alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.