Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Nicolae prăznuit în Transilvania
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, numeroase lăcaşe de cult din Transilvania şi-au sărbătorit hramul. Alături de slujbele oficiate de ierarhi şi de preoţi, în biserici au răsunat colindele, prin care îndeosebi copiii vestesc apropierea de marele praznic al Naşterii Domnului.
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Rohia, judeţul Maramureş, cu ocazia hramul Paraclisului de la primul nivel al noii biserici.
În ziua Praznicului, la Mănăstirea Rohia s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu de obşte, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Justinian. Din soborul slujitor, împreună cu părinţii de la Mănăstirea Rohia, au mai făcut parte pr. Cristian Ştefan - consilierul cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, arhid. Andrei Pop - secretar eparhial, protos. Vasile Filip - stareţul Mănăstirii Rohiţa, Florin Stan - protopopul Lăpuşului, şi Ioan Pop - parohul din Rohia. La priceasnă, părintele Cristian Ştefan, consilierul cultural eparhial a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae. Apoi, IPS Arhiepiscop Justinian a adresat celor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură şi a oferit tuturor celor prezenţi iconiţe cu Sfântul Nicolae.
După Sfânta Liturghie s-a săvârşit slujba Parastasului pentru întemeietorul mănăstirii, preotul Nicolae Gherman, pentru episcopul Nicolae Ivan, cel care a sfinţit prima biserică, pentru ctitorii şi pentru toţi monahii care au vieţuit în această mănăstire şi s-au mutat la Domnul.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi din Baia Mare, conduşi de arhid. prof. Andrei Babosan. Paraclisul cu hramul „Sfântul Nicolae“ a fost târnosit la 6 decembrie 1998. Arhimandritul Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, a mulţumit IPS Arhiepiscop Justinian pentru binecuvântări şi pentru prezenţa la hramul mănăstirii, precum şi tuturor participanţilor.
Hramul Bisericii Albastre din Oradea
Prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae este o zi de mare bucurie pe meleagurile bihorene, deoarece un număr de 48 de sfinte lăcaşuri, biserici şi paraclise, din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei îşi sărbătoresc hramul.
Una dintre bisericile reprezentative din Eparhia Oradiei, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, este biserica Parohiei Oradea-Vii, ce a aniversat de curând 85 de ani de la înfiinţarea sa în 1928 şi 75 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a bisericii parohiale, din 2 octombrie 1938.
În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, de către cei trei preoţi slujitori. Pentru hramul bisericii a fost aşezată spre închinare credincioşilor o răcliţă, în care se află un recipient cu mir de la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adus la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Oradea prin purtarea de grijă a pr. Gheorghe Nemeş, din Bari, Italia, acolo unde se află moaştele sfântului.
Tot în ajunul hramului, după programul liturgic, elevi de la Şcoala Generală nr. 11 din Oradea, sub îndrumarea profesorilor Alin Arendaş şi Carmen Ivan, şi copiii de la Grădiniţa Waldorf din Oradea, coordonaţi de directoarea Carmen Costraş, au susţinut un concert de colinde, apoi au ajutat la împodobirea bradului de Crăciun din biserică, primind în dar iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae şi pachete cu fructe, cozonac şi dulciuri.
În ziua hramului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul preoţilor şi credincioşilor Parohiei Oradea-Vii, săvârşind Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din parohie şi pelerini din întreaga cetate a Oradiei. În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş, a ierarhilor şi a preoţilor care au slujit de-a lungul vremii în această biserică. Răspunsurile liturgice au fost date de o formaţie corală a studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, dirijată de pr. conf. dr. Mihai Brie.
În cuvântul de învăţătură, PS Sofronie a subliniat frumuseţea vieţii şi mulţimea minunilor Sfântului Ierarh Nicolae, arătând cinstirea mare de care se bucură în întreaga creştinătate, cu referiri speciale la evlavia pe care poporul român a arătat-o dintotdeauna acestui mare sfânt al Bisericii.
„Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai mari şi mai dragi sfinţi, pe care îl cunoaştem cu toţii încă din pruncie. Ne întâlnim cu Sfântul Nicolae de când ne ştim şi îl aşteptăm pe Moş Nicolae cel drag şi bun, mai ales în vremea copilăriei, dar şi pe parcursul întregii noastre vieţi, cu multă emoţie, să vină în seara de ajun a prăznuirii sale, să ne aducă daruri, aşa cum şi în vremea vieţuirii sale pe pământ a făcut, ducând celor săraci şi împuţinaţi, celor lipsiţi şi necăjiţi, celor aflaţi în primejdii şi ispite, şi mai ales copiilor, daruri“, a spus PS Sofronie.
Ierarhul a subliniat dragostea şi evlavia pe care românii, din cele mai vechi timpuri, au arătat-o şi continuă să o arate Sfântului Ierarh Nicolae: „Poporul nostru român dreptmăritor îl iubeşte pe Sfântul Nicolae, la fel cum îl iubesc toate popoarele creştine, dar mai ales popoarele ortodoxe, căci peste tot în lumea ortodoxă sfântul este cinstit cu mare evlavie, fiind un adevărat păstor al Bisericii lui Hristos, povăţuitor al tuturor creştinilor ortodocşi, din toate timpurile şi din toate locurile, aşa cum o arată mulţimea bisericilor ridicate în numele sfântului, dar şi mulţimea părticelelor din sfintele sale moaşte semănate peste tot în lume, dar şi în ţara noastră“.
La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Gheorghe Nemeş, coordonatorul proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“ al Parohiei Oradea-Vii, a adresat mulţumiri PS Episcop Sofronie pentru binecuvântarea şi sprijinul pe care l-a oferit cu generozitate acestei parohii, care desfăşoară o bogată activitate social-filantropică, în special prin intermediul proiectului social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, din cadrul sucursalei parohiale a Asociaţiei „Filantropia“ Oradea.
Cu ocazia aniversării Parohiei Oradea-Vii, prof. Cornel Durgheu, preşedintele Fundaţiei „Cetate Durgheu“ din Oradea, a oferit pr. Gheorghe Nemeş o diplomă de excelenţă.
La final, PS Episcopul Sofronie al Oradiei a adresat felicitări preoţilor şi credincioşilor acestei parohii pentru lucrarea pastoral-misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor. Toţi credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae şi au participat la o agapă frăţească în trapeza parohială, iar voluntarii parohiei, care activează în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, au transportat la domiciliu hrană caldă, fructe şi dulciuri persoanelor înscrise ca beneficiari ai proiectului.
Sărbătoare la Parohia Parva
În Parohia Parva din Protopopiatul Năsăud a avut loc o manifestare la care au participat copiii şi tinerii din comună, alături de oameni ai locului, cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae în Biserica Ortodoxă. Evenimentul s-a desfăşurat la căminul cultural din comună şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a localnicilor, adunaţi pentru a asculta frumoasele colinde tradiţionale interpretate de grupurile de colindători.
Serbarea a fost organizată de Parohia Ortodoxă Parva în colaborare cu şcolile din comună şi cu sprijinul primăriei comunei Parva, prin implicarea directă a parohului Florin Nalaţ, primarul comunei, Ioan Strugari, şi cadrele didactice din cadrul şcolilor. Concentrat în jurul colindelor şi al cântecelor tradiţionale de Crăciun, momentul festiv s-a dorit a fi şi o aducere aminte a frumoaselor obiceiuri creştine, specifice unei comunităţi drept-măritoare.
În acest sens, a fost organizată o şezătoare în interpretarea celor mici, prin care s-au rememorat vremurile de altădată. De asemenea, înveşmântaţi în frumoasele straie tradiţionale, unele vechi de sute de ani, participanţii la eveniment au marcat într-un mod autentic prăznuirea unei zile de sărbătoare. Cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae, toţi participanţii au primit cadouri, în finalul întâlnirii. Sărbătoarea Sfântului Nicolae organizată la Parva continuă şirul evenimentelor cultural-artistice începute cu ocazia zilei de prăznuire a Sfântului Andrei, avându-i ca protagonişti pe copiii şi tinerii comunităţii, ca păstrători şi propovăduitori ai moştenirii creştineşti. Până în pragul sărbătorilor, copiii şi tinerii din Parva vor continua aceste frumoase activităţi prin colindatul mănăstirilor din zonă precum şi prin alte activităţi specifice perioadei Crăciunului, organizate în cadrul instituţiilor de învăţământ şi care se vor încheia la biserica parohială cu ocazia prăznuirii Naşterii Domnului.
Hram la ctitoria episcopului Nicolae Ivan
Cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Cluj-Napoca, de la sfinţirea căreia s-au împlinit recent 81 de ani, a avut loc Sfânta Liturghie oficiată de slujitorii lăcaşului de cult, urmată de slujba Parastasului pentru ctitorul bisericii, episcopul Nicolae Ivan, şi preoţii parohiei adormiţi în Domnul, conform celor precizate de pr. Vasile Nemeş. Parohia „Sfântul Nicolae“ s-a înfiinţat pe 1 aprilie 1922. În anul 1923, Consiliul Eparhial al reînviatei Episcopii ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului a început zidirea unei monumentale catedrale, însă lucrările înaintau greu din cauza costurilor mari, astfel că s-a hotărât, de către Consiliul eparhial, să se ridice o biserică mai mică, în strada Horea. Piatra de temelie a aceste biserici a fost pusă la data de 15 iulie 1932, iar biserica a fost terminată într-un timp record de numai şase luni, fiind sfinţită pe 6 noiembrie 1932 de către episcopul Nicolae Ivan şi episcopul Ioan Stroia al Armatei, fiind la acea dată Catedrală episcopală. Cheltuielile bisericii au fost acoperite din donaţia Consiliului eparhial, a consiliului oraşului Cluj, a Societăţii Femeilor Ortodoxe şi a credincioşilor din oraş, în fruntea cărora se situează însuşi episcopul Nicolae Ivan, ca donator principal. Iconostasul, lucrat la Constantinopol, a fost donat bisericii de Regina Maria a României.