Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
„Sfântul Nifon este plăcutul lui Dumnezeu“
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ şi-a serbat luni, 11 august, ocrotitorul. Sfântul Ierarh Nifon, ale cărui sfinte moaşte se află aici, au fost cinstite de sute de credincioşi olteni. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Momentele liturgice dedicate Sfântului Nifon au început de duminică seara, când slujitorii Catedralei Mitropolitane au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. După slujbă, racla, în care se găsesc moaştele sfântului şi părticele din moaştele Sfinţilor Serghie, Vah şi ale Sfintei Tatiana Diaconiţa, a fost purtată în procesiune împrejurul sfântului locaş. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Irineu. La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor prezenţi cuvânt de învăţătură, evocând viaţa şi minunile sfântului ierarh. Totodată, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat darul de mare preţ pe care l-a primit Catedrala Mitropolitană, odată cu sfintele moaşte ale cinstitului ierarh. „Praznicul Sfântului Nifon ne reuneşte în fiecare an, la 11 august, în această sfântă catedrală ce adăposteşte cinstitul cap şi mâna dreaptă a sfântului, odoare de mare preţ pentru toţi credincioşii olteni. Aceasta demonstrează dragostea lui Dumnezeu care ne-a dăruit aceste sfinte odoare, iar pe de altă parte, încuviinţarea Sfântului Nifon, prin harul Sfântului Duh, ca toţi credincioşii care cinstesc şi se închină la sfintele moaşte să primească har şi binecuvântare, răspuns la rugăciuni şi mângâiere atunci când sunt în necaz şi durere. Pentru că Sfântul Nifon este plăcutul lui Dumnezeu, cel care s-a ostenit să înfrumuseţeze viaţa sa cu fapte bune, ajungând la acea înălţime duhovnicească ce-i permitea să preguste din frumuseţile raiului încă de pe pământ. De aceea, cinstindu-l pe Sfântul Nifon, îl cinstim pe Bunul Dumnezeu împreună cu toţi sfinţii şi suntem la Sfânta Liturghie, în comuniune desăvârşită cu Împărăţia cerească“, a conchis IPS Irineu.
Sfântul Ierarh Nifon şi legăturile sale cu Ţara Românească
Sfântul Nifon a fost chemat în Ţara Românească pentru organizarea Bisericii în timpul domniei lui Radu cel Mare (1496 - 1508). A înfiinţat episcopiile Râmnicului şi Buzăului. După un conflict cu domnitorul român, sfântul s-a retras la Sfântul Munte Athos, de unde a plecat la Domnul, la 11 august 1508. În anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit în acest fel să se şteargă nedreptatea făcută de înaintaşul său. După terminarea construirii catedralei de la Curtea de Argeş, Neagoe a cerut ierarhilor ţării ca Mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinţilor, pomenirea lui urmând a se face la 11 august a fiecărui an. Aceasta a fost în fapt prima canonizare a unui sfânt săvârşită pe teritoriul ţării noastre. Drept mulţumire, călugării din Sfântul Munte Athos au dăruit lui Neagoe Basarab capul şi o mână a Sfântului Nifon, moaşte care au fost aduse de acesta la Curtea de Argeş.
După înfiinţarea Mitropoliei Olteniei, în anul 1949, în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian, moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon au fost aduse la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Craiova, unde se află şi astăzi.