De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfântul Pahomie, sărbătorit la Gledin, în Protopopiatul Bistriţa
Mai multe manifestări culturale şi religioase s-au desfăşurat în Parohia Gledin, Protopopiatul Bistriţa, cu ocazia pomenirii de către Biserica Ortodoxă Română, pe 14 aprilie, a Sfântului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului. Sărbătoarea de la Gledin a debutat duminică, 13 aprilie, cu un concurs de interpretare literară, desfăşurat pe trei secţiuni: poezie religioasă, creaţie plastică şi creaţie literară.
Au participat 50 de elevi de la şcolile generale de pe Valea Şieului şi de pe Valea Luţului, iar din juriu au făcut parte scriitorul Horea Bădescu, prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai“ şi pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Duminică a avut loc la Gledin şi un simpozion, închinat Sfântului Pahomie, numit „Colocviile de la Gledin“, la care au participat preoţi şi oameni de marcă ai culturii transilvănene, care au prezentat lucrări şi comunicări pe diferite teme. Prima zi de manifestări s-a încheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmată de Denie şi Taina Sfântului Maslu.
Luni, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în biserica parohială de la Gledin, iar slujba a fost urmată de premierea câştigătorilor Concursului „Lumină Lină“, de interpretare şi creaţie literară. Sărbătoarea a continuat cu punerea pietrei de temelie pentru un nou aşezământ social, conform parohului Ioan Titieni. Casa „Sfânta Ana“ va fi un centru social ce va avea în componenţa sa aproximativ 12 camere pentru 20 de persoane nevoiaşe şi copii cu probleme sociale. Casa va fi parte a Centrului cultural „Sfântul Pahomie“, ridicat în ultimii trei ani şi inaugurat anul trecut, care include o capelă, o clădire ce găzduieşte Biblioteca „Iacob Stamate“ şi un centru pentru pelerini. (Andreea Pâgleşan)