Bisericuţa de lemn construită în stil maramureşean din curtea Spitalului de Pediatrie din municipiul Piteşti şi-a sărbătorit marţi, 26 noiembrie, ocrotitorul spiritual. În mijlocul numeroşilor credincioși a
Sfântul Pantelimon, mucenicul mult iubit
Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul dintre sfinţii care se bucură de mare evlavie în poporul român. În ziua sărbătoririi sale, la mai multe locaşuri de cult care sunt închinate lui sau unde se păstrează părticele din sfintele sale moaşte au fost organizate procesiuni şi au fost săvârșite slujbe arhiereşti.
Credincioşi din municipiul Constanţa, dar şi turişti aflaţi pe litoralul Mării Negre au participat la sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde se păstrează o parte din sfintele sale moaşte. Întru cinstirea sfântului mucenic, în seara zilei de 26 iulie, clerul şi credincioşii, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, au mers în procesiune pe câteva străzi ale municipiului de la malul mării purtând moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se găsesc permanent în Catedrala Arhiepiscopală. În ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie în Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa şi faptele minunate ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi a îndemnat credincioşii prezenţi să urmeze în viaţa lor virtuţile sfântului mucenic şi să se roage lui, în orice vreme de încercare din viaţă.
La Piteşti, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din incinta Spitalului Județean Argeș. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, în Altarul de vară de lângă biserică, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit despre puterea tămăduitoare a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, oferindu-le credincioșilor câteva sfaturi despre grija pe care trebuie să o aibă față de sănătatea trupească. Viața Sfântului Pantelimon a fost prezentată credincioșilor de părintele profesor Radu Tascovici, care i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă drept model pe acest mare mucenic al lui Hristos. De asemenea, părintele paroh Ciprian Vuțan a precizat că se împlinesc 16 ani de la așezarea pietrei de temelie la biserică și nouă ani de când credincioșii parohiei se bucură de prezența chiriarhului eparhiei. Însă cei care se bucură mai mult de existenţa acestui sfânt locaş de cult sunt bolnavii internaţi la Spitalul Județean Argeș, personalul medico-sanitar şi tehnic din această instituție.
O altă biserică unde a fost sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este a Parohiei Vedea, Protoieria Giurgiu. Cu acest prilej, credincioşii prezenţi s-au închinat la moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, de la Catedrala Episcopală, informează episcopiagiurgiului.ro. După săvârşirea Sfintei Liturghii, ierarhul a rânduit ca părticele din moaștele Sfântului Mucenic și Tămăduitor Pantelimon să fie așezate spre închinare celor care vor trece de acum înainte pragul Bisericii „Sfântul Pantelimon” din localitatea Vedea, județul Giurgiu. Totodată, Episcopul Giurgiului a arătat că Sfântul Pantelimon este un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind de diverse suferinţe pe cei care îi cer ajutorul în rugăciuni. Astfel, marele martir şi vindecător este invocat și în Taina Sfântului Maslu, la Sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi. De asemenea, chiriarhul locului a oferit diplome şi distincţii preoţilor slujitori şi altor binefăcători.