În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Pantelimon sărbătorit la Parohia Mărcuța din București
Credincioșii parohiei bucureștene Mărcuța l-au sărbătorit ieri pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul noii biserici a comunității. Evenimentele dedicate hramului de vară au debutat în ajun, cu slujba Vecerniei cu Litia, urmată de o procesiune cu cinstitele moaște ale sfântului tămăduitor la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din apropiere, unde cei aflați pe patul suferinței au primit binecuvântare. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori.
După binecuvântarea icoanei baldachinului în care este așezată racla din argint ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aflată în tezaurul sacru al parohiei, a fost săvârșită slujba Vecerniei de un sobor de preoți. În tot acest timp, la racla sfântului ocrotitor, rândul credincioșilor închinători a curs necontenit, rugăciuni de cerere spre tămăduire a lor, a membrilor familiei și apropiaților fiind pe buzele tuturor.
La finalul slujbei Vecerniei, părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a vorbit credincioșilor despre viața și virtuțile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon: „Din viața Sfântului Pantelimon vedem ce înseamnă încercările. Deși a rămas orfan, a luat această încercare ca pe un dar de la Dumnezeu. De la singurătate, Sfântul Pantelimon a ajuns la fericire, bucurându-se de primirea cununii sfințeniei. Și noi venim în fața lui să-i cerem ajutorul, fiind doctor fără de arginți și mare tămăduitor. Trebuie să înțelegem că încercările care vin asupra noastră nu sunt o pedeapsă. Din viața Sfântului Pantelimon vedem că, dacă a rămas orfan, nu a fost pedepsit. Dumnezeu trimite asupra noastră încercări ca să ne sensibilizeze, să ne atragă atenția că ne depărtăm de la drumul care duce către El, că scopul nostru este dobândirea vieții veșnice”.
La final, părintele paroh Dan Gheorghe i-a mulțumit părintelui Costel Burlacu, vicar eparhial, pentru prezență și cuvântul de învățătură, oferindu-i o frumoasă icoană cu Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.
În continuare, soborul de slujitori, împreună cu credincioșii parohiei, dar și din alte zone ale Capitalei, au mers în procesiune cu racla care adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la spitalul din vecinătate, care îi poartă numele. Aici, după ce au fost întâmpinați de părintele Ștefan Oproiu, preot de caritate, și de personalul medical și auxiliar, odorul duhovnicesc a fost purtat în saloanele mai multor secții, bolnavii primind binecuvântarea Sfântului Pantelimon, în timp ce pe holurile instituției răsuna troparul sfântului interpretat de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
După acest moment, clericii și credincioșii s-au reunit în rugăciune la biserica din curtea spitalului, ocrotită tot de Sfântul Pantelimon. Apoi, soborul de slujitori împreună cu alaiul credincioșilor s-au întors la Parohia Mărcuța, unde a fost așezată spre închinare racla cu fragmentul din moaștele sfântului.
În ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, 27 iulie, în biserica nouă a parohiei a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori.