La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfântul Procopie, sărbătorit în parohia Milişăuţi
Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit ieri slujba Sfintei Liturghii în parohia Milişăuţi, Protopopiatul Rădăuţi. Chiriarhul locului i-a încurajat pe credincioşii care au fost afectaţi de inundaţiile din ultimele zile.
Acest sfânt ostaş, Procopie, este ocrotitorul localităţii Milişăuţi din judeţul Suceava. Programul liturgic dedicat hramului bisericii a început ieri-dimineaţă cu Utrenia şi a continuat cu Agheazma mică şi Litia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen. "Slujba a avut loc într-o linişte deplină, oamenii fiind marcaţi de problemele lor, pricinuite de inundaţii. Sfânta Liturghie este cea care ne face să lepădăm grija cea lumească şi tot ceea ce ne supără din afară, pentru a ne bucura de comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos", ne-a relatat pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă, care este protoiereul Protopopiatului Rădăuţi. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut un ziditor cuvânt de învăţătură legat de viaţa Sfântului M. Mc. Procopie, de jertfelnicia lui pentru Mântuitorul Hristos. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat faptul că Sf. Procopie se aseamănă cu Sf. Ap. Pavel, în ceea ce priveşte încreştinarea lui şi întoarcerea din rătăcire, şi cu Sfântul Împ. Constantin cel Mare. În acelaşi timp, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor i-a îmbărbătat pe oameni şi i-a îndemnat să fie uniţi în faţa necazurilor provocate de inundaţiile care s-au abătut în toată Bucovina. Pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru prezenţă, iar la final a avut loc o agapă frăţească. "Pentru credincioşii din Milişăuţi prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen a fost o mare bucurie. IPS Pimen este legat de zona noastră pentru că oamenii din parohie sunt buni gospodari. Ei se ocupă cu grădinăritul iar de aici, din zona noastră, se aprovizionează cu legume instituţiile de ocrotire socială din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor", a spus pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă.
Sfântul Voievod Ştefan cel Mare obişnuia să oprească la Biserica Milişăuţi
Biserica "Sf. M. Mc. Procopie" din Milişăuţi a fost construită odată cu Mănăstirea Voroneţ, fiind finalizată în cinci luni. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, când venea dinspre Suceava sau din războaie spre Putna, obişnuia să oprească la Biserica Pătrăuţi sau la Biserica Milişăuţi, unde avea şi curte domnească, după cum ne relatează istoria, la 80 de metri S-V de sfântul lăcaş. A fost distrusă în timpul Primului Război Mondial. Credincioşii au construit o capelă în apropiere de ruinele lăcaşului de închinăciune, care a rezistat o scurtă perioadă de timp. După cel de-al Doilea Război Mondial, satul Milişăuţi a fost distrus aproape în totalitate, rămânând doar şase case. Ulterior s-a început reconstruirea satului. În localitatea Sadova de lângă Câmpulung Moldovenesc s-a construit în acea perioadă o nouă biserică. Vechiul sfânt lăcaş din lemn a fost desfăcut şi donat localnicilor din Milişăuţi. Din anul 1946 până în 1950 a fost reconstituită, păstrându-se hramul Sfântului Mare Mucenic Procopie. Între anii 1986-1987 s-au făcut câteva săpături în pridvorul bisericii, în urma cărora s-au descoperit obiecte importante de patrimoniu. În anul 1994 a început reconstrucţia unei alte biserici cu hramul "Naşterea Maicii Domnului". După cum ne-a explicat pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă, în Milişăuţi va rămâne tradiţia serbării hramului Sfântului M. Mc. Procopie şi după ce slujbele se vor muta în noua biserică.