De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cinstit de transilvăneni
La praznicul Tăierii cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, numeroşi credincioşi transilvăneni şi-au îndreptat paşii spre aşezăminte monahale care şi-au sărbătorit hramul. Cu această ocazie, au primit, din partea ierarhilor, îndemnuri de întărire a credinţei, de a se statornici într-o viaţă duhovnicească intensă, asemenea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.
Praznicul Tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul a adunat numeroşi pelerini din Transilvania şi din alte părţi ale ţării la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Gheorghe“ din Buneşti, judeţul Braşov. Sfânta Liturghie de la această ultimă sărbătoare din anul bisericesc a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a venit la mănăstirea de maici din apropierea oraşului Rupea pentru a sfinţi un aghiasmatar ridicat recent în incinta mănăstirii şi pentru a inaugura un „Drum al Crucii“. Prin eforturile familiei Mănoiu Ioan şi Elena din Bucureşti, pe dealul din apropierea mănăstirii s-a amplasat o frumoasă cruce care luminează pe timpul nopţii, iar drumul până la aceasta este presărat cu locuri unde au fost aşezate icoane ale drumului Mântuitorului Iisus Hristos spre Golgota.
Credincioşii care vin la mănăstire pentru a se ruga şi pentru a primi binecuvântarea cerească au acum posibilitatea să parcurgă acest drum spre crucea din dealul apropiat de aşezământul monahal şi să se oprească la fiecare icoană pentru a se închina.
După sfinţirea aghiasmatarului şi a întregului ansamblu, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în incinta mănăstirii. În soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, arhimandritul Ilarion Urs, arhimandritul Visarion Joantă de la aceeaşi mănăstire, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica şi alţi slujitori ai sfintelor altare. La sărbătoarea mănăstirii braşovene au participat monahi şi monahii de la alte aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly“ din Braşov.
Ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre sărbătoarea din 29 august, prin care se încheie şirul praznicelor din anul bisericesc, iar credincioşii se pregătesc să intre în noul an.
Ierarhul a prezentat credincioşilor contextul în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost ucis la porunca lui Irod, dar şi virtuţile sale de Înaintemergător al Mântuitorului Hristos.
„Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre proorocii Vechiului Testament şi cel care a făcut legătura între Legea veche şi cea nouă. El stă mărturie că viaţa noastră îşi are un destin bine rânduit de Dumnezeu, spre care noi tindem şi suntem ajutaţi prin puterea lui Dumnezeu. Vedem la sărbătoarea de astăzi că, încheindu-se un an de străduinţă, de nevoi săvârşite după puterile noastre, dacă am rămas statornici în credinţă şi dragostea faţă de Dumnezeu avem şansa să primim mângâierea intrării în Împărăţia lui Dumnezeu la sfârşitul vieţii noastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, părintele stareţ Ilarion Urs, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, i-a mulţumit ierarhului pentru vizita la Mănăstirea Buneşti şi i-a oferit din partea obştei de maici o icoană a Sfântului Mucenic Gheorghe.
Hram la Mănăstirea Cormaia
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cormaia, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu prilejul hramului.
Alături de ierarh a slujit un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.
Au fost prezenţi la hramul mănăstirii Cormaia şi mii de credincioşi veniţi din parohiile învecinate precum şi din alte zone ale ţării pentru a participa la sfintele slujbe şi a primi îndemnuri duhovniceşti. Majoritatea pelerinilor au ajuns la mănăstire încă de joi seara, din ajunul sărbătorii, când au privegheat şi s-au rugat împreună cu obştea aşezământului monahal.
În ziua hramului au participat cu toţii la Sfânta Liturghie şi s-au bucurat de cuvântul duhovnicesc rostit de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care s-a referit la profilul moral şi duhovnicesc al Sfântului Ioan Botezătorul, atrăgând atenţia credincioşilor că trebuie să ducă o viaţă duhovnicească pe măsura Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului, şi că trebuie să şi propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, asemenea acestui mare sfânt.
Mănăstirea Cormaia din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. În ultimii ani, în cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“. La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire“, construită în anul 1636, de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.
Hramul Mănăstirii Bic, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Bic, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a sute de credincioşi. Marea majoritate a credincioşilor au intrat pe porţile mănăstirii încă din ajunul sărbătorii, aceştia participând la slujba de priveghere ţinută până târziu în noapte şi dormind sub cerul liber.
După rostirea cuvântului de învăţătură, PS Episcop Petroniu a felicitat pe stareţa Mănăstirii Bic, Marina Lupou, pentru efortul constant depus în cei 20 de ani de când s-a înfiinţat această vatră monahală. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe părinţii ai căror copii doresc să intre în mănăstire să nu-i oprească, subliniind folosul duhovnicesc pe care îl are rugăciunea făcută de un călugăr vrednic pentru aproapele său.
Situată la 3 kilometri de oraşul Şimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înfiinţată în anul 1994, iniţial aceasta funcţionând în vechea şcoală a satului Bic.
În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720.
Lucrările la biserica nouă de zid a mănăstirii au început în acelaşi an, în momentul de faţă locaşul de cult fiind pregătit pentru a fi pictat. În continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul şi trapeza, mănăstirea având posibilitatea să adăpostească aproximativ 100 de pelerini.
Prin neobosita strădanie a maicii Marina Lupou, stareţa mănăstirii, aşezământul monahal a dezvoltat programe de asistenţă socială atât pentru copii, cât şi pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa mănăstirii funcţionează Şcoala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon“, unde învaţă şi sunt cazaţi 20 de copii proveniţi din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul judeţului Sălaj. De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează începând cu anul 1999 un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul funcţionează într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire în prezent a ajuns la 26.
Slujire arhierească la Cluj-Napoca
La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În soborul slujitor s-au aflat eclesiarhul Catedralei mitropolitane, arhim. Teofil Roman, preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, PS Vasile Someşanul a amintit despre misiunea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, aceea de a-i pregăti pe oameni pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos şi de a-i ajuta să înţeleagă pocăinţa: „Despre Sfântul Ioan Prorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul, Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a afirmat că este cel mai mare om născut din femeie“.
Sfântul Ioan Prorocul a fost Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, propovăduindu-L, prezentându-L lumii şi pregătind poporul pentru a înţelege lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a-L asculta, pentru a-L căuta şi pentru a-L iubi, a subliniat PS Vasile Someşanul. (Arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)