De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul cinstit în tot Banatul
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, mâine, 20 iulie, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Feredeu, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va fi prezent în mijlocul obştii de la Mănăstirea Româneşti, unde va săvârşi Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie.
Cunoscuta mănăstire de la poalele Dealurilor Zarandului, situată între Şiria şi Covăsânţ, îşi aşteaptă şi în acest an pelerinii care an de an vin să se închine aici, cu prilejul sărbătoririi hramului aşezământului monahal, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“, de la 20 iulie. Părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a avut bunăvoinţa de a ne comunica programul slujbelor religioase care se vor oficia în biserica şi paraclisul de la Feredeul „din Vale“. Azi, 19 iulie, de la ora 19:00 se va sluji Vecernia cu Litie şi Priveghere, de la ora 22:00, Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 24:00, Sfânta Liturghie de noapte. În ziua de sâmbătă, 20 iulie, de la ora 8:30 se vor săvârşi slujba Aghesmei Mici, Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, iar de la ora 10:00, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. De la ora 12:30 se va săvârşi Taina Sfântului Maslu. Sunt aşteptaţi îndeosebi pelerinii din parohiile Podgoriei Aradului, dar şi credincioşii care sosesc din alte locuri, din Câmpia Aradului, din Banat, de pe Valea Mureşului şi a Crişului Alb şi din municipiul Arad.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul cinstit în Episcopia Caransebeşului
Mai multe mănăstiri, schituri şi lăcaşuri bisericeşti din Episcopia Caransebeşului îşi vor sărbători hramul cu prilejul cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. În ajunul sărbătorii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va fi prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Vasiova, unde va săvârşi slujba Vecerniei cu Litie, iar sâmbătă, 20 iulie, ierarhul se va afla în mijlocul credincioşilor noii Catedrale episcopale din Caransebeş, unde va oficia Sfânta Liturghie.
Catedrala episcopală din Caransebeş, lăcaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului“. Numeroşi credincioşi din oraşul de pe Timiş şi Sebeş, dar şi din împrejurimi, sunt aşteptaţi în ziua pomenirii şi cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul să participe la Sfânta Liturghie solemnă oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de corul Catedralei mitropolitane din Timişoara condus de pr. Dan Dragomir. De asemenea, din încredinţarea chiriarhului, protos. Casian Ruşeţ, secretarul Episcopiei Caransebeşului, alături de numeroşi preoţi din localitatea cărăşeană Bocşa, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vasiova în altarul de vară situat în incinta aşezământului monahal. Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi sute de credincioşi şi pelerini din localităţile învecinate şi de la distanţe mai mari, pentru a participa la hramul Mănăstirii Vasiova. Pr. Alin Vasile Câmpean, consilierul Sectorului administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeşului, se va afla în mijlocul obştii monahale de la Schitul Semenic, iar pr. Gabriel Gozman, consilierul Sectorului social-misionar, va oficia Sfânta Liturghie la Schitul Muntele Mic.
Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe dintre mănăstirile, schiturile şi lăcaşurile bisericeşti de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
Mănăstirea Româneşti îşi serbează ocrotitorul
La Mănăstirea Româneşti sunt aşteptaţi pelerini cu ocazia praznicului Sfântului Ilie Tesviteanul, şi unde an de an foarte mulţi credincioşi din părţile Făgetului şi din împrejurimi vin să aducă prinos de cinstire ocrotitorului locului.
Programul religios va începe în seara zilei de vineri, când se va sluji Vecernia cu Litie, apoi Utrenia sărbătorii. Sâmbătă dimineaţa de la ora 7:00 se va săvârşi Taina Sfântului Maslu urmată de Sfinţirea mică a apei. De la ora 9:30 Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului şi ieromonahul Nectarie Arvai, stareţul Mănăstirii Româneşti. Accesul la Sfânta Mănăstire Româneşti, pentru cei care doresc să participe la acest moment duhovnicesc, se face pe ruta DN 68A Lugoj, Traian Vuia - Făget - Coşava, ramificaţie la dreapta pe DL 108 spre Româneşti.