„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Simeon Noul Teolog, serbat la Mănăstirea Caşin II
În calendarul Bisericii noastre a fost pomenit ieri Sfântul Simeon Noul Teolog. Singurul lăcaş de închinăciune din ţara noastră ocrotit de acest sfânt se află în parohia Mănăstirea Caşin II, Protopopiatul Oneşti. Pe lângă Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite şi Taina Sfântului Maslu, sărbătoarea a mai cuprins în program o agapă frăţească pentru cei bolnavi.
Credincioşii de pe Valea Caşinului l-au sărbătorit ieri în mod deosebit pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite a fost oficiată de pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, alături de un sobor de 11 preoţi. În contextul serbării Anului Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, tot în lăcaşul de închinăciune închinat Bunei Vestiri şi Sfântului Simeon Noul Teolog a fost oficiată şi Taina Sfântului Maslu pentru credincioşii prezenţi. După cum a relatat pr. paroh Ioan Bârgăoanu, slujba a fost urmată de o agapă frăţească pentru 150 de persoane bolnave din zonă. Biserica parohiei Mănăstirea Caşin II a început să se construiască în urmă cu 11 ani, în prezent lucrându-se la pictura din interior.
Hramul bisericii parohiei Mănăstirea Caşin II a fost ales de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a remarcat apropierea studentului teolog de atunci, Ioan Bârgăoanu, faţă de scrierile şi învăţătura Sfântului Simeon Noul Teolog. "Apropierea mea faţă de scrierile şi învăţătura Sfântului Simeon Noul Teolog a fost întărită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi profesor de Dogmatică la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. Alegerea hramului pentru biserica noastră s-a făcut în urma îndrumărilor şi învăţăturilor primite de la Preafericirea Sa, iniţiatorul de drept al construirii acestui lăcaş de cult", a explicat pr. Ioan Bârgăoanu. Alături de alţi membri ai comunităţii, părintele Ioan Bârgăoanu ajută mult pe copiii de la şcoală şi, în funcţie de posibilităţi, se încearcă sprijinirea copiilor cu probleme, din familiile sărace, parohia având acum şi un aşezământ social-filantropic. Cu ocazia hramului, a fost lansat site-ul parohiei: www.biserica-sfantul-simeon-noul-teolog.ro.