Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Sinod întrunit în ședință de lucru
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în ședință de lucru ieri, 15 februarie, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Ierarhii sinodali i-au ales pe arhim. Atanasie Rusnac în funcția de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și pe arhim. Teofil Roman în funcția de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Lucrările au fost precedate de o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
Ședința de lucru a Sfântului Sinod a avut loc în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală. După citirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere a lucrărilor și a prezentat ordinea de zi a ședinței. „Lucrările Sfântului Sinod au o deosebită importanță pentru viața și activitatea Bisericii Ortodoxe, fiind instituția cu cea mai mare autoritate și responsabilitate în Biserică. Prin Sfântul Sinod se ține legătura cu Ortodoxia universală și de aceea avem datoria de a fi păstori în eparhii, dar și împreună-slujitori pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și pentru întreaga Biserică universală sau sobornicească. Am ascultat ieri în timpul lucrărilor Adunării Naționale Bisericești dările de seamă privind activitățile multiple ale Bisericii în anul 2017. Acum deja am intrat în lucrările anului 2018, care în mod deosebit este sărbătorit ca an Centenar, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Avem o responsabilitate și o datorie morală de a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului românesc și, în același timp, de a aprecia lumina, jertfelnicia, creativitatea, dragostea de popor și țară a celor care au fructificat consecințele Unirii”, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Alegeri de ierarhi în Biserica Ortodoxă Română
În partea a doua a zilei au avut loc alegeri de Arhierei-vicari pentru Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și pentru Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Votul secret a fost organizat în Sala Sfântului Sinod după validarea candidaților de către Comisia canonică, juridică și pentru disciplină.
Arhim. Atanasie Rusnac, vicar administrativ eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost ales prin vot secret în demnitatea de Arhiereu-vicar. „Dau slavă lui Dumnezeu, Preacuratei Sale Maici, Sfântului Atanasie cel Mare, ocrotitorul meu spiritual, pentru toate binecuvântările pe care le-am primit în această zi. Țin să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, membrilor Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințiților și Preasfințiților membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și, nu în ultimul rând, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, care îmi este părinte duhovnicesc, cel care m-a chemat la această ascultare. Sper să înmulțesc talantul pe care l-am primit astăzi și să aduc roade vrednice. Îi mulțumesc Sfântului Apostol Onisim, pe care îl prăznuim astăzi, care a propovăduit dreapta credință și a primit moarte mucenicească la Roma, dar după hirotonia întru arhiereu a făcut misiune și în Spania. Aceasta este o zi providențială, care leagă cele două eparhii românești din Italia și din Spania”, a spus arhim. Atanasie în fața membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a fost chemat la demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. „După un timp îndelungat de rugăciune și sfătuire, primesc chemarea Preasfințitului Părinte Timotei și alegerea Sfântului Sinod ca fiind chemarea Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pornesc la drum cu dorința sinceră de a face ascultare Preasfințitului Părinte Timotei și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În acest ceas sunt dator cu recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru îndelunga Sa răbdare și nespusa Sa purtare de grijă în toți acești ani și sunt mulțumitor față de părinții după trup, dascălii și profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și față de părinții duhovnicești. Mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Preasfințitului Părinte Episcop Timotei și membrilor Sfântului Sinod pentru încrederea acordată”, a mărturisit arhim. Teofil Roman.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe părinții arhimandriți aleși în demnitatea de Arhierei-vicari și pe ierarhii care i-au îndrumat spre această nouă slujire.