În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Sfântul Stelian Paflagonul, sărbătorit la biserica lui din București
Biserica Parohiei „Sfântul Stelian”-Lucaci din Bucureşti şi-a prăznuit marţi, 26 noiembrie, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu, secretarul Protoieriei Sector 3 Capitală.
Ziua de sărbătoare a început cu săvârşirea slujbei Acatistului Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, la finalul căreia sfintele sale moaşte, care se păstrează în biserică, într-o frumoasă raclă de argint, au fost purtate în procesiune, fiind aşezate spre închinare într-un baldachin în curte.
Apoi, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, în timpul căreia au fost rostite şi cererile de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul: ctitori, slujitori, miluitori, binefăcători şi închinători ai locaşului de cult.
Înaintea momentului împărtăşirii credincioşilor, părintele Sergiu Nicolaescu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat faptul că Sfântul Cuvios Stelian a ales încă din tinereţe calea îmbogăţirii în Hristos, prin împărţirea averii materiale şi intrarea în viaţa monahală: „El a crescut într-o familie creştină, iar părinţii i-au sădit în suflet frica de Dumnezeu şi iubirea de oameni. De aceea, ajungând la vârsta potrivită, şi-a împărţit averea săracilor pentru că sufletul său nu se alipise în chip pătimaş de bunurile trecătoare ale vieţii acesteia, ci a căutat să-şi agonisească comoara nepieritoare a credinţei şi a faptelor bune, care să îi fie candelă aprinsă cu care să meargă înaintea Mirelui Ceresc. Astfel, a ieşit din lume şi s-a retras în pustie”.
De asemenea, părintele a adăugat faptul că ieşirea din lume nu a însemnat şi părăsirea ei, cuviosul mergând adesea în cetate pentru a-i cerceta pe creştini şi dobândind şi darul vindecării copiilor.
La final, enoriaşii şi pelerinii prezenţi au primit pachete cu alimente. Sfintele moaşte au rămas spre închinare în baldachinul amenajat în curtea bisericii pe tot parcursul zilei.