De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Voievod Ştefan cinstit într-o parohie ieşeană
Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi şi-a serbat ieri, 2 iulie 2014, hramul. Programul manifestărilor a început în ajunul sărbătorii, când slujba Vecerniei unită cu Litia a fost slujită de un sobor impresionant de preoţi. Marţi seara au fost lansate două CD-uri închinate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost urmată de un concert coral.
Ieşenii au participat în număr mare la prima slujbă din cadrul hramului Bisericii „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“, aflată în cartierul Podu Roş. Slujba Vecerniei din seara zilei de 1 iulie 2014 a fost săvârşită de un sobor de 33 de preoţi. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Predica de la finalul slujbei a fost adresată de pr. Vasile Nechita, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Iaşi. În continuare, pr. protopop Vilie Doroşincă a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi l-a felicitat pe părintele paroh Mihai Doroşincă, care a reuşit împreună cu enoriaşii din parohie şi cu sprijinul ctitorilor să finalizeze lucrările de construcţie şi de pictură la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“. „IPS Părinte Teofan a căutat prin delegaţia pe care mi-a dat-o să vă transmită tuturor arhiereştile binecuvântări şi dorirea de tot binele. La doar zece ani de la înfiinţarea acestei parohii, sfântul locaş este finalizat, astfel că anul acesta, pe 13 octombrie, va fi sfinţit. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va fi invitat de IPS Părinte Teofan la acest frumos eveniment. Nu vom uita niciodată cuvintele Preafericitului Părinte Daniel, care, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a spus referitor la această biserică: «Dacă Dumnezeu vrea şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare doreşte să fie biserică acolo, va fi». Acest cuvânt a fost rostit în contextul unor momente mai dificile de la începuturile ridicării acestui locaş“, a spus pr. protopop Vilie Doroşincă, care a salutat prezenţa la slujbă a autorităţilor locale şi judeţene.
Lansări de CD-uri în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare
A urmat cuvântul părintelui paroh Mihai Doroşincă, care a mulţumit în primul rând Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru sprijinul acordat la finalizarea lucrărilor de la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“, iar apoi şi-a exprimat un gând de recunoştinţă faţă de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Membrii Corului Naţional de Cameră „Madrigal“ din Bucureşti, prezenţi la slujbă, au intonat cu acest prilej „Mulţi ani trăiască“. Părintele Mihai Doroşincă a prezentat apoi CD-ul „Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare!“, care cuprinde cântări închinate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, editat cu prilejul împlinirii a 510 ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea Parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“. De asemenea, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, a prezentat CD-ul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - 510 ani de la trecerea la Domnul (1504-2014)“. „Această carte electronică este o metaforă a catapetesmei în icoane“, a spus Cătălin Jeckel, care a amintit cele patru capitole ale cărţii: „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - coordonate istorice“, „De ce îl cinstim pe binecredinciosul domn Ştefan cel Mare şi Sfânt?“, „Ctitorii ştefaniene“ şi „Reprezentări iconografice“. Ieri-dimineaţă s-au slujit Utrenia, Acatistul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânta Liturghie. La final, a avut loc un concert coral susţint de Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ şi de corul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu“ din Timişoara.
Zece ani de la înfiinţarea parohiei
Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi a fost înfiinţată în anul 2004, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În prezent, lucrările de construcţie ale bisericii parohiale sunt finalizate. De asemenea, în tot acest timp s-a ridicat un centru social multifuncţional. „Lucrările de pictură sunt aproape finalizate, astfel că pe 13 octombrie 2014, cu binecuvântarea şi prin decizia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, va avea loc sfinţirea bisericii noastre. Acest eveniment este unul deosebit întrucât încununăm eforturile şi, în sfârşit, finalizăm majoritatea lucrărilor“, a amintit pr. paroh Mihai Doroşincă. Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a implementat de-a lungul timpului câteva proiecte europene, având un centru social cu trei acreditări pe servicii sociale.