La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sfinte Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
Credincioşii din Mitropolia Olteniei au participat în număr mare la sfintele slujbe, săvârşite în biserici de mir, la mănăstiri sau în catedralele chiriarhale, la finele săptămânii trecute.
Evenimentele liturgice de la finele săptămânii trecute au adus bucurii sfinte în sufletele credincioşilor din întreaga Mitropolie a Olteniei. Între cele mai importante se numără alegerea în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului a Preasfinţitului Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar patriarhal, desemnat în această slujire prin votul secret al sinodalilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Vederea împreunată cu înţelepciunea şi cunoaşterea“
Credincioşii din parohia doljeană Brabova au primit cu bucurie vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În cea de a doua zi, duminică, 25 mai, cea de-a 6-a după Sfintele Paşti (a Orbului din naştere), IPS Părinte Mitropolit a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Palilula, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei euharistice, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală (de la Ioan 9, 1-38), referitoare la minunea vindecării orbului din naştere. „Boala nevederii este cel mai cumplit lucru. Când nu vezi, totul în jurul tău e întuneric, îţi este teamă să faci un pas, să ieşi din casă. Această boală şi suferinţă este foarte grea pentru omul ce trăieşte într-un întuneric permanent. Omul din Evanghelia de astăzi nu văzuse niciodată lumina soarelui. Toate cele ce erau în jurul lui le cunoştea numai din povestirile celorlalţi. Noi ştim că vedem cu ochii, legăm vederea de ochi. Dar de multe ori ochii noştri nu sunt suficienţi pentru a vedea cu adevărat. Nu putem vedea dacă Dumnezeu nu dă putere ochilor ca să vadă. Din punct de vedere trupesc, putem fi sănătoşi, putem avea ochii perfecţi, dar dacă Dumnezeu nu porunceşte acestor ochi să vadă, noi nu putem vedea, ceea ce înseamnă că lumina prin care îi vedem pe cei din jurul nostru şi frumuseţile pe care le-a creat Dumnezeu este aşezată de Dumnezeu în ochii noştri. Tocmai această lumină face ca noi să putem deosebi culorile, să putem deosebi ziua de noapte, să recunoaştem pe cei de lângă noi, pe apropiaţii noştri, să-i cunoaştem, pentru că prin ochi ajungem la cunoaştere, la deosebirea oamenilor după figura lor. Prin urmare, putem vorbi despre o vedere care este împreunată cu înţelepciunea şi cunoaşterea“, a spus IPS Părinte Irineu.
Slujbă arhierească în parohia vâlceană Voineasa
În Duminica a 6-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae“ a Parohiei Voineasa, din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Emilian Lovişteanul a tâlcuit pericopa evanghelică în care se istoriseşte minunea vindecării orbului din naştere de către Mântuitorul Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Sfântul Mina“ al Parohiei „Toţi Sfinţii“ din Râmnicu Vâlcea, condus de prof. Ionela Poenaru.
La sfârşitul slujbei, PS Părinte l-a felicitat pe părintele Nicolae Moga, parohul bisericii, pentru cei 36 de ani de preoţie şi pentru frumoasa şi bogata activitate pastoral-misionară desfăşurată în cadrul parohiei şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi, oferindu-le în dar iconiţe şi cărţi de rugăciune. La rândul său, părintele Nicolae Moga a mulţumit părintelui ierarh pentru bucuria cu care a ţinut să fie în mijlocul enoriaşilor Parohiei Voineasa la ceas aniversar.
La final, părintele paroh a oferit arhiereului râmnicean, pr. Alin Gherghinoiu, protopop de Râmnicu Vâlcea, şi preoţilor prezenţi la slujbă câte un exemplar din lucrarea monografică „Arhiepiscopia Râmnicului - cronică“, apărută sub semnătura părintelui Nicolae Moga la Editura „Rotipo“ din Iaşi în anul 2013.
Preasfinţitul Nicodim a slujit la Catedrala episcopală din Severin
În Duminica Orbului, credincioşii severineni au luat parte în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită la Catedrala episcopală din Turnu Severin de către ierarhul locului. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a liturghisit în interiorul lăcaşului de cult aflat în stadiul de pictare, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Cu binecuvântarea PS Părinte Episcop, cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. dr. Gabriel Ţucă Ursache, protoiereu al Protopopiatului Strehaia. Următoarea Liturghie arhierească săvârşită de chiriarhul locului va fi prilejuită de serbarea hramului Mănăstirii Jiana, de marţi, 27 mai, în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul. (Arhid. Ioan Liviu Găman, diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)