Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Sfinte Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
Credincioşii din Mitropolia Olteniei au înălţat rugăciuni şi cereri de mulţumire către Dumnezeu în sfintele locaşuri, în cea de-a 11-a duminică după Rusalii. Cu acest prilej, au fost săvârşite Sfinte Liturghii arhiereşti în parohiile Călăraşi I din judeţul Dolj, la Bălteni, în judeţul Vâlcea, şi la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Râmnicu Vâlcea. Sâmbătă, 23 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Cracu Muntelui, judeţul Mehedinţi.
Credincioşii de pe valea Dunării au venit în număr mare la biserica închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfântului Ierarh Nicolae, din Parohia Călăraşi I, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, pentru a lua parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, alături de rugăciunile de binecuvântare împlinite în slujba euharistică, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură, tâlcuind pericopa evanghelică duminicală despre „Pilda datornicului nemilostiv“ (de la Matei 18, 23-35). „Hristos Domnul, ca să-i înveţe pe Sfinţii Apostoli şi pe cei care erau împreună cu Dânsul despre felul cum trebuie să trăiască şi să fie creştinul în această lume pământească, le-a istorisit pilda „datornicul nemilostiv“. La sfârşitul acestei parabole, Domnul ne spune că Tatăl Cel ceresc va răsplăti celor care au îngăduinţă şi bunătate, celor care iartă, iar cei care sunt lipsiţi de conştiinţă, fără bunătate şi fără inimă, aceia vor fi pedepsiţi şi aruncaţi în focul cel veşnic. Din această Sfântă Evanghelie învăţăm, pe de o parte, bunătatea lui Dumnezeu, pe care o vedem în darul pe care El ni l-a dat la fiecare în parte. Faţă de Dumnezeu suntem datori cu multe sume. Suntem datori lui Dumnezeu pentru că ne-am născut, suntem datori lui Dumnezeu pentru că trăim pe pământ, suntem datori lui Dumnezeu că suntem sănătoşi, suntem datori cu darul vederii, cu darul auzului. Dar mai mult decât toate, suntem datori lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a răscumpărat din robia păcatului şi a morţii prin scumpul Sânge al Fiului Său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică“ (cf. In. 3, 15). Fiul Tatălui Ceresc s-a întrupat pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, luând chip de rob ca pe noi să ne mântuiască. Prin urmare, cel care se lasă amăgit de diavolul nu este altceva decât servitorul păcatului şi al stricăciunii“, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Slujiri arhiereşti în Arhiepiscopia Râmnicului
În Duminica a 11-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Bălteni, Protoieria Horezu, localitatea Copăceni, judeţul Vâlcea. De asemenea, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Râmnicu Vâlcea.
Slujire arhierească şi instalare de preot la Cracu Muntelui
Credincioşii din parohia mehedinţeană Cracu Muntelui s-au împărtăşit, la sfârşitul acestei săptămâni, de alese bucurii duhovniceşti. În mijlocul comunităţii a poposit sâmbătă, 23 august, ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Părintele Episcop a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica satului, rugându-se împreună cu soborul de preoţi şi cele câteva zeci de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date în stil bizantin de psalţii Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
După Sfânta Liturghie, preotul Grigore Popescu, cel care a păstorit vreme de 46 de ani credincioşii frumoasei parohii montane mehedinţene, pensiona recent, şi-a luat rămas-bun de la fiii duhovniceşti, mulţumindu-le pentru bucuriile sufleteşti de care s-a învrednicit alături de ei. Pentru activitatea rodnică desfăşurată în ogorul Domnului, preotul Popescu a fost ridicat la rangul bisericesc de iconom stavrofor, primind de la ierarhul locului însemnele acestei demnităţi preoţeşti: cruce pectorală, brâu roşu şi bederniţă. După acest moment, PS Părinte a instalat ca paroh în biserica cu hramul „Sfântul Pantelimon“ pe preotul Ionuţ Ploscaru, care aproape trei ani a slujit la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi“ din oraşul Baia de Aramă. Acesta a ocupat postul rămas vacant în urma pensionării preotului Grigore Popescu. Preotului Ionuţ Ploscaru i-au fost încredinţate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, ca simbol al păstoririi sale legitime şi depline. Actul de instalare a fost citit înaintea celor prezenţi de către protoiereul Protoieriei Baia de Aramă, pr. Vasile Ganţu. Alături de noul paroh de la Cracu Muntelui s-au aflat obştea Mănăstirii „Sfinţii Voievozi“, familia şi fraţii întru slujire.
Tot sâmbătă a avut loc un alt eveniment important pentru familia părintelui Ionuţ Ploscaru, creştinarea fiicei. Ceremonia baptismală a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, având alături un sobor de preoţi şi diaconi. (Diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)