De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfintele Paşti în Bisericile Ortodoxe surori
Marele praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorit în întreaga lume ortodoxă, cu specificul fiecărei Biserici Autocefale legat de sărbătoare. Praznicul a început cu coborârea Sfintei Lumini, în Sâmbăta Mare, la Ierusalim, după care a continuat în toate părţile lumii, începând din Australia şi până în America, în funcţie de fusul orar al fiecărei comunităţi ortodoxe.
Conform tradiţiei, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a intrat în Sâmbăta Mare, care anul acesta a fost în data de 30 aprilie, în Cuvuclionul din Biserica Sfântului Mormânt şi, după coborârea Luminii Sfinte, a oferit-o tuturor celor prezenţi la slujbă. Ulterior, Sfânta Lumină a ajuns, prin delegaţi, la alte Biserici Ortodoxe Autocefale, printre care s-a numărat şi Biserica Ortodoxă Română.
Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a săvârşit slujba Învierii la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din cartierul Fanar, Istanbul. Printre coliturghisitorii Patriarhului Ecumenic s-a numărat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Zizioulas, Mitropolitul Pergamului.
Învierea Domnului a fost prăznuită şi de ortodocşii de pe continentul african, în eparhiile Patriarhiei Alexandriei şi a Întregii Africi. Creştinii ortodocşi din Siria au prăznuit Paştile sub ameninţarea războiului civil, care macină această ţară de cinci ani. Rugăciunile ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor ortodocşi sirieni au fost pentru instaurarea cât mai grabnică a păcii în ţară, ca oamenii să nu mai fugă, lăsând în urma lor totul.
Praznicul Învierii Mântuitorului a fost sărbătorit în pace de creştinii ortodocşi din Patriarhiile Moscovei și a Întregii Rusii, Serbiei, Bulgariei şi Georgiei, precum şi în Bisericile Ortodoxe Autocefale din Cipru, Grecia, Polonia, Albania și din Cehia şi Slovacia. În ţările majoritar ortodoxe, la slujba de Paşti au participat şi oficialităţi de stat, iar în diasporă, creştinii răsăriteni s-au bucurat de această mare sărbătoare împreună, indiferent de ţara din care provin.
Credincioşii creştini ortodocşi care locuiesc temporar în Qatar au sărbătorit Paştile la biserica greacă. Românii au participat acolo îmbrăcaţi în costume populare şi au pictat ouă în stil tradiţional românesc.
Bisericile de limbă greacă au săvârşit festiv Vecernia din Lunea Săptămânii Luminate, care este numită „Vecernia iubirii”. În cadrul acestei Vecernii speciale se citeşte, ca şi în România, Evanghelia în mai multe limbi. În Biserica Ortodoxă Rusă este citită în mai multe limbi Evanghelia de la Liturghia din noaptea de Paşti.
Mănăstirile din Sfântul Munte Athos au prăznuit Învierea după rânduiala specifică, în cele mai multe dintre acestea fiind pelerini din diferite ţări ortodoxe. Cu această ocazie, mănăstirea athonită Vatoped a realizat un frumos film documentar, prezentând slujba de Înviere şi „Vecernia iubirii”, în cadrul căreia a fost citită şi Evanghelia în limba română.