De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Corifeii Apostolilor, sărbătoriți pe Colina Bucuriei
Cei doi corifei ai apostolilor, Sfinții Petru și Pavel, au fost sărbătoriți marți, 29 iunie 2021, de credincioșii bucureșteni și la Catedrala Patriarhală din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară din apropierea lăcașului de rugăciune de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că această zi de sărbătoare ne aduce aminte de lucrarea jertfelnică și misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin care Biserica a cunoscut o perioadă de așezare și de dobândire a mulţi credincioși, cei doi înființând numeroase comunități în călătoriilor lor.
În continuare, Preasfinția Sa a conturat aspecte din viața celor doi apostoli. „Sfântul Petru a călătorit și a întemeiat două comunități și a scris două epistole, fiind pentru o vreme conducătorul comunității creștine din Ierusalim. Apoi, a propovăduit în Samaria, în Asia Mică și în cele din urmă a ajuns la Roma. Acolo a mărturisit prin sânge iubirea față de Învățătorul lui. Când au vrut să-l răstignească asemenea Mântuitorului, el a spus că nu este vrednic și a cerut să fie răstignit cu capul în jos pentru a privi cerul. Cel de-al doilea sfânt pomenit astăzi de Biserică este Saul din Tars, cel care avea să devină vasul cel ales al lui Hristos. (…) După o minunată arătare a Mântuitorului, Saul prigonitorul a mers în cetate la un preot care se numea Anania. S-a rugat mult și după trei zile a primit botezul, numindu-se Pavel. Din acel moment, Pavel a devenit cel mai înfocat apostol. Fericitul Augustin ne spune că lupul a devenit miel, iar Saul prigonitorul s-a făcut vasul cel ales al lui Dumnezeu și Apostolul neamurilor, cum a fost numit pentru mulțimea comunităților pe care le-a înființat și pentru altele pe care le-a influențat în urma predicii și a scrierilor lui”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
La final, ierarhul a amintit că Sfinții Petru și Pavel, deși au fost doi oameni diferiți ca educație, amândoi au avut aceeași râvnă în vestirea Evangheliei, fiind reprezentaţi îmbrățișați în icoană. „Într-o Romă păgână, care lupta împotriva cuvintelor Mântuitorului, într-o vreme în care creștinii erau unși cu rășini și cu smoală și li se dădea foc în grădinile imperiale, Petru și Pavel au mărturisit împreună pentru Mântuitorul Hristos într-o zi de 29 iunie, anul 67. Unul a pătimit într-o zonă mai cunoscută a Romei, unde se înalță astăzi bazilica ce îi poartă numele, «Sfântul Petru», și altul în afara zidurilor Romei, unde se află o măreață bazilică închinată Apostolului neamurilor, Sfântul Pavel. Cea mai frumoasă icoană pe care o are Biserica dedicată Sfinților Apostoli îi reprezintă îmbrățișându-se. Este o celebră icoană la o mănăstire athonită, aflată în drumul de la Careia către Schitul Prodromu, la Mănăstirea Caracalu. Ei au avut și puncte de vedere diferite, așa cum s-a întâmplat în Antiohia, unde Sfântul Pavel i-a atras atenția mai vârstnicului Apostol Petru. În cele din urmă, râvna lor se îndrepta către vestirea Evangheliei, iar icoana îi reprezintă îmbrățișați, pentru a arăta mesajul comun al celor doi corifei ai Apostolilor, pe care Biserica îi cinstește astăzi”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.