Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Ardeleni, cinstiţi la Sibiel
Săptămâna duhovnicească închinată Sfinţilor Mărturisitori din Transilvania s-a încheiat cu Liturghia arhierească oficiată ieri, 21 octombrie, de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în Biserica „Sfânta Treime“ din Sibiel. Sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni din acest an a fost pentru comunitatea de la Sibiel o zi deosebită, iar înaintaşul lor, Sfântul Moise Măcinic, preotul care a vieţuit şi păstorit aici, a fost prezentat ca model de vieţuire creştină.
În una dintre cele mai frumoase şi reprezentative localităţi ale Mărginimii Sibiului au fost cinstiţi în mod deosebit în acest an Sfinţii Mărturisitori din Transilvania. În istorica biserică din Sibiel, unde a păstorit odinioară preotul Moise Măcinic, apărător al Ortodoxiei transilvane la jumătatea secolului al XVIII-lea, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.
Credincioşii au avut bucuria de a-l primi în comunitatea lor pe Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care a liturghisit şi i-a binecuvântat la ceas de sărbătoare. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian, parohul de la Sibiel, Ioan Muntean şi preotul Radu Bot de la Parohia Orlat I.
Liturghia arhierească a încheiat manifestările duhovniceşti organizate timp de o săptămână în mai multe parohii din Protopopiatul Sălişte, unde au fost cinstiţi atât sfinţii mărturisitori de aici, cât şi înaintaşii care au făcut parte din delegaţiile românilor ardeleni la Viena şi care au avut de suferit de pe urma acestor curajoase demersuri de a cere drepturile ortodocşilor din Transilvania.
Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului vocal „Filotheos“, condus de Marius Talmaţchi. La slujba religioasă au participat: primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu, credincioşi din Sibiel şi oaspeţi din alte comunităţi. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la moaştele a peste 40 de sfinţi, păstrate într-o raclă adusă de la Parohia Moeciu de Jos, judeţul Braşov. De asemenea, au mai fost aduse racla de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi un veşmânt prin care au fost acoperite moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi, odor dăruit Parohiei Gura Râului II.
Tăria credinţei
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei Făgărăşanul a vorbit credincioşilor despre Sfinţii Ardeleni şi despre lupta lor pentru Ortodoxie, care le-a adus sfârşitul în groaznica temniţă din Kufstein. Părintele episcop a prezentat pe larg viaţa preotului Moise Măcinic din Sibiel şi i-a îndemnat pe credincioşi să se roage acestui sfânt mărturisitor şi fie mereu aproape de credinţa pentru care înaintaşul lor şi-a dat viaţa.
„Preotul Moise Măcinic ne-a chemat astăzi la rugăciune pe noi pe toţi, cler şi credincioşi, pentru a ne spune să fim tari în credinţa moşilor şi strămoşilor, să nu ne clătinăm în sinea noastră şi să iubim Biserica lui Hristos. Acesta este mesajul pe care ni-l transmit astăzi mucenicii care s-au stins departe de ţară, cu dorul către Dumnezeu, rugându-se în temniţa din Kufstein pentru noi. Astăzi se roagă în Cer, în faţa Dreptului Judecător pentru poporul credincios din ţara noastră“, a spus PS Episcop Andrei Făgărăşanul. Ierarhul a transmis, apoi, tuturor mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian i-a mulţumit PS Episcop Andrei pentru binecuvântarea adusă credincioşilor din Mărginimea Sibiului, şi IPS Mitropolit Laurenţiu pentru sprijinul oferit în organizarea acestei săptămâni duhovniceşti din Mărginimea Sibiului, menită să întărească în această zonă cultul Sfinţilor Ardeleni.
„Îl rugăm pe milostivul Dumnezeu să vă dăruiască multă sănătate şi putere de muncă în ogorul şi la lucrarea duhovnicească la care v-a chemat Mântuitorul nostru Hristos“, a spus pr. Damian.
La rândul său, parohul de la Sibiel, Ioan Muntean le-a mulţumit oaspeţilor pentru vizita efectuată şi credincioşilor pentru prezenţa la această sărbătoare.
Oaspeţii au vizitat apoi muzeul de icoane pe sticlă din incinta bisericii, unde se păstrează colecţii unice în lume şi intrate în patrimoniul UNESCO.