Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Arhangheli, prăznuiţi la Baia de Aramă
Vineri, 8 noiembrie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cunoscuţi în Ortodoxie pentru darurile şi lucrările lor specifice, Arhanghelii ocrotesc multe lăcaşuri de cult, printre care se numără şi Mănăstirea Baia de Aramă din Mehedinţi. La sfântul aşezământ monahal au început deja pregătirile pentru slujba de hram. În ziua praznicului, aici va săvârşi Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Nicodim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ridicată într-un singur an, Mănăstirea Baia de Aramă a devenit în scurt timp o adevărată vatră de credinţă şi bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedinţene. Astăzi se înscrie pe lista monumentelor istorice. Mănăstirea şi-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu, alături de Banul Cornea Brăiloiu şi Milco Băieşul, la poalele Cornetului.
Mănăstirea sau Schitul Baia de Aramă (apare în documentele vremii sub ambele titulaturi) a dăinuit până la secularizarea din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir. Prin hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din 29 ianuarie 2008, mănăstirea a fost reactivată ca aşezământ monahal de maici, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.