De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii Atanasie şi Chiril prăznuiţi în Capitală
Biserica Ortodoxă i-a prăznuit ieri pe Sfinţii Atanasie şi Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. De aproape patru secole, aceşti sfinţi ierarhi luminaţi sunt ocrotitori ai micuţei şi frumoasei biserici de care este legată însăşi întemeierea Bucureştiului, Biserica "Bucur Ciobanul".
Şi în acest an, în ciuda ploii reci şi a vântului năprasnic, mulţi credincioşi bucureşteni s-au adunat în micul lăcaş de cult de pe malul drept al râului Dâmboviţa, pentru a-i prăznui pe sfinţii ocrotitori ai Bisericii "Bucur Ciobanul". După Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, a fost oficiată şi slujba Parastasului. "Hramul bisericii noastre a fost un moment de bucurie duhovnicească deosebită. Mulţumesc Bunului Dumnezeu şi sfinţilor ocrotitori ai bisericii noastre că trăim asemenea momente foarte frumoase datorită comuniunii dintre noi şi credincioşi, a comunicării învăţăturii Sfinţilor Atanasie şi Chiril, precum şi a primirii Sfintei Împărtăşanii. Este un prilej de bucurie pe care o trăim rareori, dar, de fiecare dată când trăim asemenea momente, multă vreme ne rămâne în suflete", a precizat pr. paroh Ionuţ Bărbulescu.
Biserica "Bucur Ciobanul" se află sub ocrotirea Sfinţilor Atanasie şi Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, de aproape patru secole. Acest monument ecleziastic deosebit, situat în apropierea Mănăstirii Radu Vodă, a avut parte de numeroase încercări. În locul bisericii de lemn a lui Bucur Ciobanu a fost construită în anul 1416 o biserică din cărămidă, dar turcii lui Sinan Paşa au distrus-o în 1595. Mai târziu, în anii 1632-1645, a fost reconstruită actuala bijuterie arhitectonică, pe o movilă de pământ, pentru a fi apărată de revărsările râului Dâmboviţa. "Reconstruită de monahii Mănăstirii Radu Vodă, pe locul şi după dimensiunile ei mai vechi, ctitorii, care aveau un părinte duhovnicesc cu numele Atanasie, au rânduit bisericii ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. Am convingerea că de-a lungul vremurilor biserica noastră a rămas acea candelă aprinsă care a făcut cunoscută lumii învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos şi datorită ocrotirii acestor sfinţi ierarhi atât de luminaţi ai Alexandriei", a adăugat parohul acestei biserici.
Hramul Mănăstirii Stavropoleos
Sfântul Atanasie cel Mare este ocrotitor şi al Mănăstirii Stavropoleos, aşezământ monahal situat în centrul istoric al Capitalei, încă de la zidirea ei, din anul 1724.