La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţii Brâncoveni, sărbătoriţi la kilometrul 0
▲ Sâmbătă, s-a prăznuit martiriul celor cinci sfinţi brâncoveni şi al vistiernicului Ianache ▲ Cu această ocazie, Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Nou din centrul Capitalei, unde este îngropat Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, şi-a serbat hramul ▲
Sfânta Liturghie săvârşită sâmbătă a fost oficiată de un sobor de nouă preoţi, protos fiind părintele Ion Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Printre preoţii invitaţi de parohul bisericii, Nedelea Cărămizaru, au fost şi pr. Dinu Pompiliu, protoiereul Protoieriei III Capitală, pr. Consilier Alexandru Gherasim, pr. Bogdan Gheorghe, fostul paroh, actualmente paroh la „Sfânta Vineri“ - Hereasca, şi alţii preoţi, atât cei care slujesc aici, cât şi apropiaţi ai parohiei. Alături de aceştia, Corala „Divina Armonie“, dirijată de Vasile Tudose, şi condusă de doamna profesor Paula Ciuclea, a dat răspunsurile de la strană, ca în fiecare duminică. Despre martiriul sfinţilor brâncoveni a vorbit părintele vicar Ion Iordache, în cuvântul de învăţătură. Acesta a amintit că „din anul 1992, prin actul de canonizare al sfinţilor brâncoveni, neamul românesc cinsteşte pe cel care a fost Constantin Vodă Brâncoveanu, şi cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache Văcărescu“. Părintele a vorbit şi despre viaţa aleasă a sfântului voievod şi credinţa fierbinte în Iisus Hristos a acestuia. „Cultura bogată, dragostea şi iubirea de neam şi de ţară, a făcut ca, în vremea sa, Biserica să propăşească. A înţeles că fără Dumnezeu este cu neputinţă a împlini toate celelalte necesare ocârmuirii vremii“. Acesta a vorbit şi despre momentul martiriului celor şase sfinţi, „în ziua de 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, când sfinţii brâncoveni au sfârşit prin tăierea capului, în faţa unui sultan păgân“. La sfârşitul slujbei, preotul paroh Nedelea Cărămizaru a citit scrisoarea ambasadorului creştin al Veneţiei la Înalta Poartă, care a fost prezent în 1714 la martiriul sfinţilor. Menţionăm că acest ambasador a reuşit să păstreze pentru veşnicie dialogul dintre bătrânul voievod Brâncoveanu şi fiul său, Mateiaş, de numai 12 ani. Voievodul cel mic era înspăimântat de sângele curs de la fraţii săi şi i-a cerut sultanului să-l cruţe. Dar Sfântul Constantin îl înfruntă pe fiul său: „Mai bine să mori în legea creştinească decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos, pentru a trăi câţiva ani mai mult pe pământ. Copilaşul ascultă, ridică capul şi cu glas îngeresc zise gâdelui: „Vreau să mor creştin. Loveşte!“. Această relatare ne arată că am avut „domn cu credinţă tare, putere multă şi statornicie în Iisus Hristos“, a conchis parohul. Părintele Nedelea Cărămizaru a promis că de la 1 septembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va începe pictarea bisericii, care este ctitorie a voievodului martir. De asemenea, Părintele Patriarh a binecuvântat ca, odată cu terminarea picturii, mormântul voievodului să fie deschis, iar sfintele moaşte ale acestuia să fie scoase pentru a fi cinstite. Pe viitor, părintele paroh şi-a mai propus să reconstruiască clopotniţa şi palatul brâncovenesc care au fost în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe“ - Nou din Bucureşti.