De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinții Împărați cinstiți în parohia vrânceană Măicănești
Credincioșii Parohiei Măicănești, județul Vrancea, i-au sărbătorit marți, 21 mai, pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, prin participarea la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitate.
Soborul slujitorilor a fost format din pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Emil Toma, de la Parohia Ovidenia din Odobești, pr. Laurențiu-Nicolae Cristea, de la Parohia Padina I, pr. Narcis Popa, de la Parohia Tătaru, pr. Ovidiu Blăgan, de la Parohia Râmniceni, pr. Marian- Florin Dragu, de la Parohia Mihălceni, pr. Gabriel-Adrian Dinu, slujitor la Mănăstirea Ciolanu, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre contextul social-politic și religios în care au trăit Sfinții Împărați Constantin și Elena, doi demnitari cu atribuțiuni și responsabilități politice și militare în Imperiul Roman al secolului al IV-lea, evidențiind faptele de o importanță covârșitoare pentru Biserică săvârșite de acest prim împărat creștin.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian și ceilalți clerici slujitori au oficiat slujba Parastasului de 40 de zile pentru pr. Sorin- Ștefan Buzatu, fost paroh al Parohiei Măicănești între anii 2008 și 2024, care a trecut la cele veșnice în data de 12 aprilie 2024, precum și un Trisaghion la mormântul său din vecinătatea lăcașului de cult.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.