Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Sfinții Împărați, sărbătoriți la Mănăstirea Recea
În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, marți, 21 mai 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Recea din județul Vrancea. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al așezământului mănăstiresc, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a evidențiat viața și personalitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și rolul lor important în dezvoltarea creștinismului.
La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Ioanichie Voicu – duhovnicul Mănăstirii Recea, a fost hirotesit întru protosinghel, iar maica stareță Paisia Rusen a primit rangul de stavroforă.
Așezată în satul Cândești din comuna vrânceană Dumbrăveni, la marginea pădurii, Mănăstirea Recea adăpostește o obște de zece maici, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea.