La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinții Martiri Brâncoveni, noii ocrotitori ai unei biserici restaurate din Ilfov
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” a parohiei ilfovene Fundenii Doamnei a îmbrăcat haine de sărbătoare. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii lăcaşului de închinare, restaurată pe parcursul ultimilor ani, binecuvântând şi lucrările de înfrumusețare şi conservare a bisericii care i-a primit ca ocrotitori și pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Sărbătoarea a început sâmbătă seara cu oficierea slujbei Vecerniei şi a Paraclisului Sfinţilor Martiri Brâncoveni, sub ocrotirea cărora a fost aşezată această biserică în urma slujbei de sfinţire. În dimineaţa zilei de duminică, 12 septembrie, la finalul Utreniei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârşit slujba de sfinţire a picturii murale recent restaurate, precum şi a icoanelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, zugrăvite special pentru această ocazie. Totodată, de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală a fost adus spre închinare şi păstrare un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
În continuare, pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Printre slujitorii care s-au rugat alături de ierarh s-au numărat părintele Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ-bisericesc eparhial; părintele protopop Ioan Bondar, de la Protoieria Ilfov Sud, părintele paroh George Cazacu, precum şi alţi clerici. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din Bucureşti. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire a ctitorilor şi slujitorilor acestui lăcaş de închinare, urmată de slujba de sfinţire a raclei în care au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cinstitele moaşte ale voievodului martir. La sfintele slujbe au luat parte numeroşi credincioşi care s-au rugat alături de slujitori, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfinţire a picturii bisericii, ierarhul a afirmat: „Părintele Patriarh a acordat acest nou hram, «Sfinţii Martiri Brâncoveni», acestui lăcaș, pentru că a fost construit în perioada glorioasă a marelui voievod, cu o domnie deosebit de lungă pentru vremea aceea, avându-l drept ctitor chiar pe unul din unchii Sfântului Constantin Brâncoveanu. Acesta a fost foarte apropiat de Constantin, având grijă de formarea sa intelectuală, politică şi diplomatică. În rugăciunile din cadrul slujbei de sfinţire a icoanelor ni se spune că, privind la ele, citim parcă în Scripturi. În secolul al 6-lea, un mare Episcop al Romei, Sfântul Grigorie cel Mare, considera pe bună dreptate pictura bisericească drept Scriptura zugrăvită pentru neştiutorii de carte”.
Vorbind în continuare despre profunzimea sensurilor regăsite în anumite icoane, precum cea a Judecăţii de Apoi, zugrăvită în pridvorul acestei biserici, ierarhul a adăugat: „Prin numai câteva reprezentări, o singură icoană ne poate purta prin marile dogme sau învăţături ale Bisericii şi prin întreaga istorie sfântă a Vechiului şi Noului Testament. De aceea, în Biserica Ortodoxă, icoana, muzica şi citirea rugăciunilor şi a altor imnuri sunt de o extremă importanţă, întrucât prin ele se transmite adevărul de credinţă mântuitor”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh George Cazacu a vorbit despre bucuria deosebită a acestei zile de sărbătoare pentru comunitatea pe care o păstoreşte, amintind şi etapele lucrărilor prin care biserica parohială a trecut: „Ziua de astăzi reprezintă o încununare a multor eforturi realizate de-a lungul timpului, care au început încă din anul 1993, când au fost create primele proiecte legate de restaurarea şi consolidarea acestei biserici. În mare, lucrările desfăşurate în toţi aceşti ani au început prin consolidarea părţii superioare a lăcaşului de închinare, au continuat cu restaurarea picturii interioare şi s-au încheiat cu cea a stucaturii care împodobeşte pereţii exteriori ai acestuia”.
Ca semn de recunoaștere a activității desfășurate până acum, părintele paroh George Cazacu şi părintele coslujitor Daniel Oancă au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rangul de iconom stavrofor. De asemenea, rangul de iconom a fost acordat părintelui coslujitor Petre Vintilescu, iar Diploma omagială 2021 cu medalie a primit-o diaconul Cătălin Robe. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost înmânat lui Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, lui Valentin Condu, primarul comunei Dobroieşti, precum şi antrenorului Mircea Lucescu. Alte diplome şi distincţii au fost oferite unor ctitori, binefăcători şi ostenitori. La rândul său, părintele paroh i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul o frumoasă icoană a Blândului Păstor.