De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinții Martiri Brâncoveni, prăznuiți la Biserica Domnița Bălașa din Capitală
Sfinții Martiri Brâncoveni au fost prăznuiți ieri, 16 august, potrivit rânduielii, și la Biserica Domnița Bălașa - Paraclis Patriarhal din Capitală. Locașul de cult este ctitoria fiicei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu. Ieri, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de dimineață de către un sobor de slujitori. Cântările și răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al Bisericii Domnița Bălașa. Credincioșii care au venit ieri la slujbă au cinstit și o icoană cu chipul Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, în care este încastrat și un fragment din cinstitele sale moaște care au fost găsite anii trecuți la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală. De asemenea, cei prezenți la slujbă s-au închinat și la moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa, care sunt adăpostite în biserica bucureșteană.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori a săvârșit și o slujbă de Parastas pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult, între care se află și Domnița Bălașa. Biserica Domniţa Bălaşa, unul dintre cele mai mari și impunătoare locașuri de cult din Capitală, este o construcţie care îmbină stilurile neoromantic şi neobizantin. Are formă de cruce la care se adaugă absida poligonală a Altarului. Prima biserică a fost ridicată în anii 1743-1744, fiind ctitoria Domniţei Bălaşa şi a soţului ei, marele ban Manolache Rangabe - Lambrino. Actuala biserică a fost ridicată pe locul celei vechi între anii 1881 și 1885. Biserica Domniţa Bălaşa figurează, ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din ţară.