Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii români, cinstiţi la mănăstirea lor din Capitală
Mănăstirea bucureşteană „Duminica Sfinţilor Români” şi-a sărbătorit duminică, 4 iulie, cu fast liturgic hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, ctitor al acestui aşezământ monahal.
Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, părintele arhimandrit Antim David, stareţul Schitului Măgureanu din Bucureşti, părintele protosinghel Ioachim Ceauşu, stareţul mănăstirii care şi-a serbat hramul, părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat virtuţile alese ale tuturor celor de un neam cu noi care au bineplăcut lui Dumnezeu, precum şi faptul că prin viaţa şi lucrarea lor ei constituie modele demne de urmat pentru românii din toate timpurile şi toate locurile.
„În Duminica a 2-a după Rusalii îi prăznuim pe toţi sfinţii români, care în decursul celor 2.000 de ani de istorie creştină pe teritoriul ţării noastre au dovedit prin fapte iubirea faţă de Mântuitorul. Din anul 1992, aceştia sunt pomeniţi împreună într-o duminică specială, în urma hotărârii Sfântului Sinod. Ei sunt adevăratul şi inestimabilul tezaur pe care îl are ţara noastră. Avem acest privilegiu al rugăciunii, mijlocirii şi ocrotirii multor sfinţi de un neam cu noi, care se află în Biserica triumfătoare. Ei îi ajută pe cei care luptă, pe cei care se află în situaţii-limită, pe românii care se află departe de ţara lor. Sfinţii români din diferitele perioade ale istoriei ne arată că suntem neam de voievozi, neam de ctitori, că avem o istorie şi o strălucire aparte în lume, pe care trebuie să le amintim, mai ales cu un astfel de prilej. Sfinţii români ne îndeamnă să iubim cuvintele Evangheliei, să urmăm chemării Domnului din Evanghelia de astăzi, să fim buni şi credincioşi, omenoşi şi ospitalieri, asemenea strămoşilor noştri”, a spus Preasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, soborul a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist şi pentru cei care s-au ostenit pentru zidirea şi înfrumuseţarea aşezământului monahal.
La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, apreciind buna organizare a sărbătorii hramului. Părintele protosinghel Ioachim Ceauşu a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru slujire, dăruindu-i o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi un buchet de flori. Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au primit la plecare punguliţe cu anafură, pachete cu alimente şi o carte de zidire sufletească.