Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinții Serghie și Vah, cinstiți la biserica Palatului Cotroceni
Ziua de pomenire a Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah este în fiecare an prilej de bucurie duhovnicească pentru închinătorii bisericii Palatului Cotroceni, așezată sub ocrotirea spirituală a celor doi sfinți care au primit moarte martirică la sfârșitul secolului al 3-lea. Și anul acesta, respectând normele sanitare impuse de contextul pandemic, cei doi sfinți au fost cinstiți cu fast liturgic în cadrul sfântului lăcaș, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu părintele arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul bisericii.
Programul liturgic ocazionat de sărbătoarea Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah a debutat în ajun prin oficierea slujbei Vecerniei unite cu Litia și a Acatistului celor doi sfinți ocrotitori ai bisericii din incinta Palatului Cotroceni.
Joi, 7 octombrie, credincioși, pelerini și angajați din Administrația Prezidențială au participat la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie oficiate de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Irineu Dogaru, părintele protosinghel conf. univ. dr. Justinian Cîrstoiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, părintele Ginel-Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de eclesiarhul sfântului lăcaș, care a evidențiat exemplul de jertfelnicie și credință al sfinților pomeniți, aceștia renunțând la toată cinstea conferită de funcțiile pe care le aveau pentru mărturisirea Adevăratului Dumnezeu. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, ostenitorii, închinătorii și sprijinitorii sfântului lăcaș.
„Ca în fiecare an, ne-am adunat pentru a-i cinsti după cuviință pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii acestui sfânt lăcaș și mijlocitori către Mântuitorul Iisus Hristos. Ne-am organizat pentru sărbătorirea lor într-un context social diferit față de ceilalți ani. Ne confruntăm cu un dușman nevăzut, motiv pentru care am luat toate măsurile de siguranță necesare. Ne rugăm sfinților pomeniți astăzi să ne ocrotească în continuare de aceste încercări”, ne-a spus părintele arhimandrit Irineu Dogaru.
Actuala biserică din incinta Palatului Cotroceni a fost edificată pe amplasamentul lăcașului de rugăciune al fostei Mănăstiri Cotroceni, ctitorie a domnitorului Șerban Cantacuzino, care a dăinuit până în 1984, când a fost demolată de regimul comunist. În tezaurul sacru al bisericii se află o raclă în care sunt așezate părticele din moaștele celor doi sfinți martiri, oferite în dar de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în anul 2008, cu ocazia sfințirii sfântului lăcaș de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.