Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Trei Ierarhi au fost cinstiţi de teologi
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi-a sărbătorit ieri hramul, de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi. Sărbătorirea s-a făcut atât prin slujbele de la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou, cât şi prin momentele festive din Palatul Patriarhiei. Studenţii şi profesorii facultăţii au fost binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, cu această ocazie, a proclamat în mod solemn anul 2013 drept An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae.
De sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic ortodox, studenţii şi profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti i-au cinstit în mod special pe cei trei sfinţi care s-au arătat desăvârşiţi teologi, ierarhi şi învăţători ortodocşi ai Bisericii şi sprijinitori ai credincioşilor. Hramul Facultăţii de Teologie a început marţi seara cu slujba Privegherii, săvârşită în Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou, paraclis patriarhal. Sfânta Liturghie de ieri a fost oficiată în acelaşi lăcaş de rugăciune de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte pr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. Gheorghe Holbea, pr. Constantin Preda, prodecanii acestei instituţii, precum şi clerici cadre didactice de la Facultatea de Teologie bucureşteană. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor acestei instituţii de învăţământ.
După citirea Sfintei Evanghelii de la Matei (5, 14-19), Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a arătat într-un cuvânt de învăţătură că Sfinţii Trei Ierarhi sunt modele pentru teologii şi slujitorii Bisericii, pentru că au îmbinat în cel mai frumos chip învăţătura ortodoxă şi gândirea teologică cu practicarea vieţii creştine şi trăirea desăvârşită în Dumnezeu. „Aceşti Sfinţi fiind patronii învăţământului teologic, noi trebuie să punem la inimă pilda şi moştenirea lăsată de ei Bisericii. Şi amintirea aceasta împreună cu textul Sfintei Evanghelii de la Matei, capitolul 5, «Aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri», pe care l-am auzit astăzi, trebuie să marcheze viaţa noastră ca oameni ai Bisericii, ca studenţi teologi. Cineva devine lumină în măsura în care se împărtăşeşte din lumina care se răspândeşte din persoana dumnezeiască şi omenească a Mântuitorului Iisus Hristos“, a spus PS Varlaam Ploieşteanul. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie din Bucureşti care au trecut la Domnul.
Proclamarea oficială a anului comemorativ închinat părintelui Dumitru Stăniloae
La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc un moment solemn în care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în Catedrala „Sfântul Spiridon“ - Nou, în mod oficial, anul 2013 drept Anul comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae“ în toate şcolile teologice din cadrul Patriarhiei Române. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a citit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privitoare la comemorarea celui mai mare teolog român şi, în special, la organizarea Concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“. Personalitatea părintelui Stăniloae a fost evocată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printr-un mesaj rostit cu această ocazie. Patriarhul României a premiat şi „primele roade“ ale concursului naţional de teologie. Studenţii teologi Ciprian-Costin Apintiliesei, Ştefan Sfarghie şi Nicu Popa, care au obţinut notele cele mai bune la etapa pe Arhiepiscopia Bucureştilor a Concursului „Părintele Dumitru Stăniloae“ au fost premiaţi de Preafericirea Sa cu diplome şi daruri, ceilalţi studenţi primind diplome de participare. Profesorii, studenţii şi credincioşii participanţi la hramul facultăţii au primit iconiţe cu chipurile Sfinţilor Trei Ierarhi din partea Patriarhului României, care a dăruit bibliotecii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti mai multe cărţi valoroase.
Moment festiv la Palatul Patriarhiei
Tot ieri, de la ora 12:30, în Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei, conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a organizat un moment festiv, la care au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, slujitori din cadrul Administraţiei Patriarhale, profesori de teologie, reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai altor instituţii de stat, preoţi, studenţi la teologie şi credincioşi. Pentru bogata activitate desfăşurată în folosul Bisericii Ortodoxe Române, a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, precum şi a învăţământului teologic românesc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici părintelui profesor Viorel Ioniţă, specialist în Istoria Bisericii Universale, iar Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni profesorului Remus Rus, specialist în Istoria Religiilor. Activitatea, realizările şi operele celor doi distinşi teologi au fost elogiate de părintele decan Ştefan Buchiu. Au fost lansate volumul „Istoria Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universităţii Bucureşti (1881-2013)“, apărut la Editura BASILICA (o lucrare de peste 670 de pagini, redactată de cadre didactice ale facultăţii), şi „Anuarul“ Facultăţii de Teologie Ortodoxă pe anul 2012. În cadrul manifestării, corul Facultăţii de Teologie a susţinut un concert de cântece religioase şi de inspiraţie folclorică, iar actorul Tomi Cristin a recitat poezii. La sfârşitul evenimentului din Palatul Patriarhiei, părintele Ştefan Buchiu a dăruit Patriarhului României o icoană a Sfinţilor Trei Ierarhi pictată pe lemn.
Un prilej pentru şcolile de teologie să cunoască opera părintelui Stăniloae
„Părintele Dumitru Stăniloae este un dascăl al spiritualităţii ortodoxe şi al trăirii duhovniceşti aşa cum ne arată şi monumentala sa lucrare de traducere şi comentare a Filocaliei în limba română. Este un prilej pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales pentru şcolile de teologie să cunoască mai bine opera sa, să se inspire din ea, să se lumineze şi în acelaşi timp să adâncească viaţa creştină într-o vreme de mare secularizare, de confuzie şi de secetă duhovnicească (…). Părintele Stăniloae era considerat de teologul francez Olivier Clément ca fiind cel mai mare teolog al secolului al XX-lea, iar distinsul patrolog grec Stylianos Papadopoulos considera că părintele nu numai a cunoscut foarte bine şi a folosit masiv teologia Sfinţilor Părinţi, ci chiar i-a continuat adâncind teologia lor, încât, cum spunea el, pe unii chiar i-a întrecut, folosindu-se de dezvoltarea gândirii filozofice din epoca patristică până astăzi.“ (Din cuvântul rostit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)