De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii Trei Ierarhi cinstiţi în Mitropolia Banatului
Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi a fost marcată în mod deosebit în Mitropolia Banatului. Catedrala mitropolitană din Timişoara şi-a serbat ocrotitorii, iar şcolile teologice ale Arhiepiscopiei Aradului şi ale Episcopiei Caransebeşului şi-au cinstit patronii prin Sfânta Liturghie şi prin evenimente culturale şi artistice.
Ziua de 30 ianuarie a fost o zi de sărbătoare însemnată pentru toţi timişorenii. Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din oraşul de pe Bega şi-a serbat hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Soborul slujitorilor a fost format din consilieri de la Centrul eparhial, stareţi ai mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi protopopi ai eparhiei. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al eparhiei. Cu acest prilej a fost evidenţiată lucrarea deosebită a celor trei mari ierarhi ai Bisericii din perioada de glorie a creştinismului, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. În finalul slujbei, ierarhul a adresat celor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum şi îndemnul de a urma Sfinţilor Trei Ierarhi în smerenie, faptă şi învăţătură. Totodată, după Sfânta Liturghie, PS Paisie Lugojanul a premiat câştigătorii etapei eparhiale a Concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“, desfăşurat zilele trecute la Timişoara.
Sărbătoarea şcolilor teologice ortodoxe arădene
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ şi Seminarul Teologic Liceal Arad au început împreună prăznuirea „troiţei de arhierei“ în Catedrala Veche din Arad prin oficierea Sfintei Liturghii. Sfânta slujbă a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei şi de Preasfinţitul Luchian Pantelici, Episcop ortodox sârb de Budapesta şi Administrator de Timişoara, care a răspuns în această zi slujirii frăţeşti efectuate împreună în biserica ortodoxă sârbă din Arad în duminica trecută. Din soborul preoţilor şi diaconilor slujitori au făcut parte părinţii profesori de la facultate şi seminar, părintele vicar şi protopopul de Arad ai eparhiei sârbe. IPS Timotei, în cuvântul de învăţătură, a arătat contribuţia Sfinţilor Părinţi la propăşirea vieţii spirituale în lume, mai ales odată cu libertatea acordată religiei creştine sub împăratul Constantin cel Mare. „Împărţită pe neamuri, popoare şi ţări, Biserica a căutat mereu să-şi arate unitatea, la răstimpuri într-un mod mai accentuat, ca şi în cazul instituirii sărbătorii de azi, a Sfinţilor Trei Ierarhi, dascăli luminaţi ai lumii, cum sunt numiţi de obicei Sfinţii Vasile, Grigorie şi Ioan. Această realitate o afirmă acum împreuna-slujire a celor două Biserici Ortodoxe, română şi sârbă, cu un trecut comun chezăşuitor şi al unui viitor de respect reciproc şi frăţietate. Zona geografică a fost una în care s-a simţit mai ales nevoia unor legături trainice între Răsăritul şi Apusul continentului european, având în vedere că este şi locul de baştină al sfinţilor împăraţi omagiaţi“, a arătat Înalt Preasfinţia Sa. Răspunsurile liturgice au fost date în limba română şi în limba sârbă, de corul bărbătesc al masteranzilor, condus de conf. dr. Mircea Buta.
A urmat, în aula Facultăţii de Teologie premierea câştigătorilor Concursului „Părintele Dumitru Stăniloae“, etapa eparhială. În mesajul adresat participanţilor, PS Luchian s-a referit la bunele raporturi dintre sârbi şi români, la caracterul religios al acestora, ilustrat deosebit de personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae, pe care l-a cunoscut şi preţuit, îndemnând totodată pe studenţi şi seminarişti la strădania de a se forma ca adevăraţi slujitori ai Bisericii. A urmat disertaţia pr. lect. dr. Gabriel Basa, legată de sărbătoarea zilei. Acelaşi cor a oferit apoi un scurt concert, intercalat cu citiri din opera Sfinţilor Trei Ierarhi. În cadrul festivităţii au fost premiaţi, de către cei doi ierarhi, ocupanţii primelor trei locuri ai concursului, fiindu-le oferite din partea Centrului eparhial cărţi. Dintre studenţi au fost premiaţi, descrescător, Ţuţuroi Cristian, Stoenescu Alexandru şi Ilota Sorin, iar dintre elevii seminarişti, Mîlcomete Ovidiu Ionuţ, Cioară Darius şi Muţ Ştefan Ioan.
În finalul manifestării, IPS Timotei a subliniat legăturile româno-sârbe pe latura învăţământului teologic local, azi concretizat prin prezenţa tinerilor de naţionalitate sârbă atât în seminar, cât şi în facultatea din Arad, şi strădania de a înţelege şi aplica tezaurul bogat al părintelui Dumitru Stăniloae şi al Sfinţilor Trei Ierarhi.
Sfinţii Trei Ierahi prăznuiţi în Episcopia Caransebeşului
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la manifestările religios-culturale susţinute de către cele două instituţii de învăţământ teologic din Eparhia Caransebeşului: Secţia de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeş a Facultăţii de Teologie, Ştiinţe Sociale şi ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa şi Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş, cu prilejul cinstirii şi pomenirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Astfel, marţi, 29 ianuarie, în ajunul praznicului, cadrele didactice universitare şi studenţii au susţinut, în incinta universităţii reşiţene, un program artistic. În debutul manifestărilor, s-a prezentat un documentar video privitor la cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Mai apoi, arhid. asist. drd. Vicenţiu Românu a prezentat o disertaţie cu privire la teologia Sfintei Cruci în viziunea marilor ierarhi. Lucrarea a fost intercalată cu lecturi din operele sfinţilor, pregătite de studenţii teologi. În încheiere, corul Facultăţii de Teologie, condus de pr. prof. Gheorghe Tistu, a susţinut un recital de cântări liturgice duhovniceşti, din cadrul slujbei de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi. La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, PS Lucian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala episcopală din Caransebeş. La slujbă au participat elevi şi studenţi ai celor două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş, precum şi un număr însemnat de credincioşi. La final, pr. prof. dr. Nichifor Tănase şi pr. prof. Isac Rusalin au fost hirotesiţi iconomi stavrofori. Apoi, ierarhul a premiat cu diplome şi cărţi elevii şi studenţii participanţi la etapa eparhială a Concursului „Părintele Dumitru Stăniloae“.
Tot miercuri, după-amiază, şi Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş a organizat un program artistic închinat Sfinţilor Trei Ierarhi. Elevii seminarişti, coordonaţi de părinţii profesori, au interpretat un buchet de cântări psaltice şi corale. De asemenea, părintele prof. Vicenţiu Românu a prezentat o disertaţie cu privire la viaţa şi activitatea marilor ierarhi şi dascăli ai Bisericii noastre. PS Lucian, prezent la manifestare, a rostit la final un cuvânt de binecuvântare, mulţumind tuturor celor implicaţi în organizarea evenimentului, evocând importanţa şcolii teologice din Episcopia Caransebeşului în cei aproape 150 de ani de existenţă neîntreruptă, de asemenea, a împărţit tuturor celor prezenţi iconiţe cu Sfinţii Trei Ierarhi.