De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinții Trei Ierarhi, cinstiți în școlile teologice
De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, miercuri, 30 ianuarie, chiriarhii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale și biserici parohiale. Mai multe seminarii teologice și-au cinstit ocrotitorii spirituali, elevii prezentând aspecte din viața și activitatea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
În ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, județul Constanţa. În ziua hramului, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Constanța.
Patronii spirituali ai școlilor teologice au fost sărbătoriți și în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din incinta Centrului eparhial, în prezența rugătoare a profesorilor și elevilor Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, după cum ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu. În cuvântul de învățătură, ierarhul a prezentat viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan, amintind că ei sunt ocrotitorii tinerilor care studiază în toate școlile cu profil teologic și adevărate modele pentru slujitorii sfintelor altare.
Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău
Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și-a cinstit miercuri, 30 ianuarie, ocrotitorii. Aflată sub oblăduirea Sfinților Trei Ierarhi, Catedrala Arhiepiscopală din municipiu și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilieri și inspectori eparhiali, precum și actuali și foști profesori ai instituției de învățământ teologic. La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei Arhiepiscopale, profesorii și elevii seminarului buzoian, trecuți la cele veșnice, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. „Ei au fost călăuze duhovnicești și teologice pentru toate generațiile de ierarhi care au slujit Biserica de-a lungul timpului și la toate popoarele. Să avem mintea ațintită în primul rând spre Marele Arhiereu, Hristos, și apoi spre arhiereii văzuți, care au responsabilitatea de a lupta pentru păstrarea și propovăduirea dreptei credințe și de a priveghea în rugăciune, astfel încât turma cea cuvântătoare a lui Dumnezeu să trăiască în comuniune de credință și iubire. Să luăm aminte la faptul că ei s-au luptat toată viața, prin cuvânt și faptă, ca să păstreze dreapta credință, așa cum a fost ea împărtășită Apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, pe care noi trebuie să o prețuim și să o transmitem neștirbită copiilor și nepoților noștri”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Potrivit tradiției, un elev seminarist din clasa a 12-a a predicat despre viața, lucrarea și opera Sfinților Trei Ierarhi. Sărbătoarea s-a încheiat cu un program de cântece religioase și patriotice, susținut de Corul „Credo in Deo” și Corul Bizantin ale Seminarului Teologic din Buzău. Momentele muzicale au fost presărate cu momente de poezie din creația lui Mihai Eminescu, Demostene Andronescu, Alfred Moșoiu, Cătălin Artene (elev în clasa a 11-a) și Teodor Însurățelu (absolvent al seminarului buzoian).
Sărbătoarea unei parohii dinamice din Galați
Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II şi-a cinstit miercuri ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, diaconul Andrei Ciprian Radu a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Berești, Parohia Berești-Sat, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. La slujbă au participat şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu” din Galaţi, precum şi tineri voluntari implicaţi în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei, care, la momentul chinonicului, au susţinut un bogat program de cântece şi poezii dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi. Invitați au fost şi câțiva copii de la Parohia Titcov, situată în Insula Mare a Brăilei și înfrăţită cu parohia gălăţeană de peste 13 ani.
După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!”, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat şi a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, icoane și premii în bani pentru 12 elevi, cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri. În continuare, tinerii şi credincioşii prezenţi în biserică au participat la slujba de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântui locaş trecuţi la cele veşnice. Pentru agapa frăţească, parohia a pregătit peste 500 de pachete cu alimente. Parohia gălăţeană a încheiat sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi cu o seară duhovnicească la capela studenţească din Căminul „H” al Campusului Universitar din Galaţi. Tema întâlnirii a fost „Satul românesc între tradiţie şi modernism”.
Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din Giurgiu
Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” - Grecească din Giurgiu, înconjurat de un sobor format din preoţi de la Centrul eparhial și cadre didactice ale Seminarului Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul”. La slujbă au participat, alături de elevii liceului, profesori și numeroși credincioși giurgiuveni, se arată pe episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanţa acestor trei mari dascăli și ierarhi. În continuare, trei elevi seminarişti, Antonio Rusu, Alexandru Ilie Bratova și Marian Rotărescu, au prezentat lecturi din operele Sfinţilor Trei Ierarhi şi studii despre viaţa şi activitatea lor. Tinerii au primit din partea Episcopului Giurgiului câte o icoană și publicații apărute la editura eparhială.
Preasfințitul Părinte Ambrozie a dăruit părintelui Edmond Nicolae Popa, directorul seminarului giurgiuvean, mai multe publicații apărute la editura episcopiei. Preoții și cadrele didactice au primit reviste și cartea „Preoţi din Episcopia Giurgiului mobilizați în războiul pentru făurirea României Mari (1916-1918)”, coordonată de arhim. Teodor Şerban, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, dirijat de pr. prof. Sandu Gheorghiță.
Miercuri, 30 ianuarie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Tulcea.