În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sfinţii Trei Ierarhi, modele de mărturisire creștină
De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din București - Paraclis Patriarhal s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a vorbit credincioşilor despre viaţa şi lucrarea celor Trei Sfinţi Ierarhi, accentuând ţelul lor comun, şi anume iubirea fără margini pentru slujirea Mântuitorului Iisus Hristos. „Dragostea lor pentru Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru cuvintele Evangheliei, pentru cuvintele folositoare pe care le-au învăţat în vremea tinereţii, cunoştinţele lor profunde, nu doar din domeniul teologiei, ci şi din al filosofiei, al retorici, al medicinei, al astronomiei, îi arată ca pe cei mai învăţaţi ierarhi pe care i-a avut Biserica. De la strălucirea lor a căpătat strălucire şi veacul în care au trăit, «Veacul de aur», cum s-a numit în istoria Bisericii”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, sunt modele de mărturisire pentru sluijtorii şi credincioşii Bisericii în această societate postmodernă. „Oare ce învăţăm noi cei care trăim la o distanţă atât de mare de perioada slujirii lor, aproximativ 1.600 de ani? Ar trebui să învăţăm că principala noastră preocupare trebuie să fie slujirea Domnului, aşa cum a fost şi preocuparea lor! Dragostea fără de margini pe care au avut-o faţă de Mai-Marele Arhiereilor, pe Care L-au slujit, trebuie să rămână model pentru toţi slujitorii Bisericii! Dragostea lor pentru cuvintele Scripturii, pentru Biserică, pentru aşezămintele ei de binefacere ne rămâne drept model. Curajul mărturisirii, chiar în faţa unor oameni nedrepţi, aflaţi vremelnic în fruntea societăţii de atunci, aşa cum au fost împăratul Valens şi guvernatorii lui sau împărăteasa Eudoxia, ne arată curajul lor de a căuta prietenia Împăratului Celui fără de moarte, nu a unor demnitari trecători care erau de multe ori potrivnici, adică ostili Bisericii.
De aceea, pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi ne dă şi nouă mare curaj într-o vreme cu atâtea încercări, cu atât de multe provocări, unele asemănătoare slujirii Sfinţilor Trei Ierarhi, altele noi, pe care societatea postmodernă ni le pune în faţă. Dar, cu rugăciunile acestor străluciţi ierarhi, nădăjduim să avem şi noi puterea şi râvna slujirii lor, dragostea fără margini, «dragostea care niciodată nu piere», cum spunea Sfântul Apostol Pavel. Dragostea care se îndreaptă spre Mântuitorul Iisus Hristos şi, apoi, care ar trebui să se îndrepte şi către ceilalţi.
Îi rugăm pe Sfinţii Trei Ierarhi să ne ajute tuturor, şi slujitorilor Bisericii, şi tuturor credincioşilor, având datoria de a ne inspira din lucrarea lor şi din tot ceea ce au făcut ei pentru Biserică, pentru care sunt cinstiţi în mod deosebit şi numiţi «Părinţi şi învăţători ai lumii, mari dascăli şi ierarhi»”, a subliniat Preasfinţia Sa.
La final, Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele Victor Lucian Georgescu, care a fost hirotonit preot în această zi, îndemnându-l să urmeze pildele de credință și viețuire creștină ale Sfinților Trei Ierarhi.