De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de studenții teologi ieșeni
Ocrotitorii învăţământului teologic, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, au fost cinstiți luni, 30 ianuarie 2023, de profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sfânta Liturghie cu ocazia hramului instituției teologice a fost săvârșită în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Soborul de preoţi şi diaconi a fost format din profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sfântul Iosif Naniescu” format din studenții teologi din Iași și dirijat de asist. dr. pr. Ionuț Gabriel Năstasă.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Ignatie, care a evidențiat care este izvorul teologiei Sfinților Trei Ierarhi:
„Când Domnul ni Se descoperă, El Însuși e tâlcuitorul, Cel care ne inspiră, El ne grăiește despre Sine Însuși și noi ne asumăm acest lucru. Ne aprinde inima și calea aceasta de a-L înțelege pe Dumnezeu, de a-L pricepe, pentru că teologia este și un act rațional, însă nu unilateral rațional, ci trebuie cuplată rațiunea noastră, înțelegerea noastră la trăire, la experiența lui Dumnezeu. Și Dumnezeu ni Se descoperă, ni Se revelează în mod absolut în Liturghie, în Sfânta Împărtășanie. Cei Trei Ierarhi ai Bisericii, pe care noi îi sărbătorim astăzi în felul acesta, au făcut teologie și de aceea pentru noi constituie o uimire, o admirație ce au putut să scrie acești mari Părinți ai Bisericii noastre. Pentru că teologia lor este izvorâtă din Liturghie, din Sfânta Împărtășanie. Adevărata Catedră de teologie este Sfânta Masă, Sfântul Altar. De acolo izvorăște teologia, ca vedere a lui Dumnezeu și înțelegere a ceea ce Domnul ne grăiește fiecăruia în parte și toți putem deveni teologi. Felul acesta de teologie ca vedere a lui Dumnezeu, ca și contemplație a Lui, este cel care ne ajută să devenim oameni sfinți, așa cum au devenit cei trei Sfinți Ierarhi”.
La chinonic, conform tradiției, un student din anul al IV-lea de la Secția Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie, Sebastian Moldoveanu, a rostit o predică referitoare la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.
Ultimele alocuțiuni, de mulțumire și de scurte reflecții la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi au fost ale părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași:
„În Sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie. Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume”.