Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Trei Ierarhi, sărbătoriţi în diaspora românească
De sărbătoarea Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ierarhii care păstoresc comunităţile ortodoxe româneşti din diasporă au săvârşit Sfânta Liturghie în biserici parohiale şi de mănăstiri, vorbindu-le credincioşilor, cu această ocazie, despre importanţa praznicului de la 30 ianuarie şi despre rolul şi activitatea pastoral-misionară a sfinților cinstiți în viaţa Bisericii.
Cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului”-Cenicientos, Spania. În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioșilor despre viețile celor trei ierarhi, aducând aminte atât de faptele lor de milostenie, cât și de învățăturile alese, ce au rămas moștenire întregii Biserici. Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a amintit faptul că cei trei sfinți prăznuiți sunt ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic.
Tot de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, miercuri, 30 ianuarie 2019, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Uppsala, Suedia. Cu acest prilej, ierarhul român a savârșit Sfânta Liturghie de hram și le-a vorbit celor prezenți despre cele trei lucruri capitale pentru misiunea Bisericii pe care le învățăm de la Sfinții Trei Ierarhi: comuniunea ca adevărat scop al comunicării, filantropia ca dragoste necondiționată și redare a libertății omului și teologia drept convorbire cu Dumnezeu și omul. Copiii prezenți, după ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, au primit din partea Preasfinţiei Sale cartea: „Evanghelia lui Hristos prezentată de Sfântul Apostol Luca” apărută recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, precum și alte daruri. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat că Sfinţii Trei Ierarhi au traversat cu demnitate crize sociale şi politice, luptând împotriva ereziilor din timpul lor pentru apărarea dreptei credinţe ortodoxe. „Acești mari ierarhi ai Bisericii au înfruntat furia împăraților, trădarea celor din Biserică, resentimentele celor puternici și bogați. Au înotat împotriva curentului uriaș al ereziilor vremii și au traversat cu demnitate crize sociale și politice. Au mărturisit și au făptuit minunat pentru cei săraci și sărmani. Și-au topit și răstignit trupurile, și-au dăruit întreaga lor pricepere și cultură uriașă propășirii Bisericii, și-au pus chezaș sufletele pentru văduvele nedreptățite și au vindecat pe demonizați și pe leproși. Au mers până la capăt în dragostea lor pentru Biserica lui Hristos, dăruindu-se Lui integral. Pentru aceea, Hristos ni-i dăruiește înapoi ca ajutor, întărire, insuflare și stâlpi ai Bisericii”, a reliefat PS Părinte Episcop Macarie.
De asemenea, de praznicul Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”-Roma II, înconjurat de un sobor de preoți, din care au făcut parte profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București - extensia de la Roma.
Răspunsurile de la strană au fost date de studenții din anul I și II care studiază la extensia de la Roma a Facultății „Justinian Patriarhul”. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a subliniat importanța pe care cei trei Sfinți Ierarhi au avut-o în lucrarea Bisericii, urându-le și tinerilor teologi să ajungă să le calce pe urme. La final, ierarhul a citit studenţilor teologi rugăciunea de înțelepțire a minţii și ajutor la examene.