Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţire de biserică în localitatea nemţeană Dulceşti
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului”, şi „Sfântul Gheorghe Pelerinul”, din localitatea nemţeană Dulceşti, a fost sfinţită duminică, 4 iulie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Slujba a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii de un sobor de slujitori aflaţi sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. Locaşul de închinăciune se află în curtea complexului Condor Resort, situat în comuna Dulceşti, la ieşirea spre comuna Ruginoasa, în dreptul şoselei ce leagă două localităţi importante: Romanul şi Piatra Neamţ.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a explicat semnificația și importanța unei biserici ca fiind o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu, mulțumind tuturor pentru prezență și împreună participare la acest eveniment spiritual deosebit.
„Această frumoasă biserică, așezată la margine de drum, va fi numită Biserica pelerinilor și a călătorilor care trec prin zonă şi este afierosită Sfântului Alexandru și Sfântului Gheorghe Pelerinul, ale cărui relicve se găsesc la Mănăstirea Văratec, nu departe de noi, în județul Neamț. Începând de acum, declarăm această biserică în mod simbolic o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Pentru poporul român, Biserica a fost tot timpul în centrul atenției, întrucât poporul român s-a născut la umbra Bisericii și a fost botezat în numele Preasfintei Treimi în interiorul ei. Vă mulțumim foarte mult pentru faptul că ne-ați dat prilejul să fim prezenți la evenimentul unic de sfințire a acestui minunat locaș de închinare”, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.
Biserica de lemn a fost ridicată de familia lui Romică Rotaru, care a dorit să aducă mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și care să rămână peste timp amprentă a credinţei şi râvnei pentru cele sfinte şi argument al păstrării şi perpetuării valorilor spirituale ale neamului. Pentru împlinirea proiectului a fost desemnat coordonator principal părintele Dragoş Alexandru Munteanu, care, alături de ctitori, a oferit întregul suport logistic şi documentaţia necesară pentru ca locaşul sfânt să fie finalizat şi inclus în patrimoniul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
La final, Romică Rotaru a primit din partea ierarhului Distincția „Crucea Moldavă” pentru mireni. Pictura a fost realizată de Alina Georgiana Teodorescu, care a primit o distincție de vrednicie, la fel ca părintele Vasilică Irimia de la Parohia Bozienii de Sus, cel care s-a îngrijit, alături de preotul protopop, de edificarea acestei biserici.