La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfințire de biserică în Parohia Ţicleni, Protoieria Târgu Cărbunești
În ziua de 17 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a resfințit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Țicleni, Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj. Imediat după acest moment deosebit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară din curtea bisericii.
Pentru implicarea pastoral-administrativă, părintele paroh Dragomir Țicleanu a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintele slujitor Robert Ștefan Ciucă rangul de iconom. De asemenea, s-au acordat gramate de mulțumire următoarelor persoane: Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj; Mihai Istrate, subprefectul județului Gorj; Constantin Radu, primarul orașului Țicleni; viceprimar Băran Pompiliu; Gheorghe Șchiopu; pictor restaurator Andrei Hasna. Actul de resfințire și gramatele de mulțumire au fost citite de către părintele protoiereu Ion Spilcă.
În prima parte a cuvântului, Mitropolitul Olteniei a vorbit de importanța Bisericii în viața comunității parohiale: „Această sfântă biserică, zidită cu multă trudă și osteneală de înaintașii noștri, este locul de întâlnire cu Dumnezeu, dar și cu strămoșii noștri. Biserica este mama noastră care ne ajută pe fiecare în parte și ne conduce pe toți la Tatăl Cel ceresc. Cu toții suntem copii ai Bisericii și urmași ai strămoșilor noștri. De aceea prețuim Biserica mai mult ca orice din lumea aceasta. Binecuvântarea lui Dumnezeu se revarsă asupra noastră cu mult belșug. În rugăciunile noastre, L-am rugat pe Atotputernicul Dumnezeu să aibă ochii deschiși către biserica aceasta, să aibă întotdeauna grijă de cei credincioși și să facă minuni prin sfinții Săi. De asemenea, ne-am rugat lui Dumnezeu să Se milostivească de cei care au trecut din viața aceasta și să-i așeze în viața cea veșnică”.
De asemenea, Părintele Mitropolit Irineu a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie (Marcu 8, 34-38; 9, 1), amintind de jertfa Mântuitorului pe Sfânta Cruce și de importanța asumării existenței noastre în cheia crucii: „Cu toții suntem sub lumina Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu Sfânta Cruce noi mergem întotdeauna cu voioșie și cu bărbăție spre Împărăția lui Dumnezeu, Biserica conducându-ne ca într-o corabie spre viața cea veșnică. Prin cruce Domnul ne-a izbăvit de moarte și de osânda veșnică. În această jertfă a Mântuitorului Iisus Hristos ne-a cuprins și pe noi pentru că toți suntem în El și răstigniți împreună cu El pe Cruce. Prin Taina Sfântului Botez noi suntem pecetluiți cu semnul Crucii. Pericopa evanghelică de astăzi vine să sublinieze toate aceste lucruri importante pentru noi creștinii. Sfânta Cruce este în centrul existenței noastre. Fiecare dintre noi are crucea sa, așa cum ne spune Mântuitorul. Pentru noi, crucea este trecerea din lumea aceasta în lumea veșnică, cu toate bunele și relele existenței noastre”.
La final, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit pentru înfrumusețarea bisericii parohiale din orașul Țicleni, rugând pe Dumnezeu să fie mereu ajutător și milostiv: „Dumnezeu să vă ajute și să vă întărească. Felicitări pentru munca depusă părintelui Dragomir și tuturor celor care au contribuit la această sfântă lucrare a lui Dumnezeu”.