De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințire de biserică la Mănăstirea Văratec
De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 30 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a resfințit Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cadrul Ansamblului Mănăstirii Văratec.
Sute de oameni veniți din zona Neamțului au sosit la Văratec pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia resfințirii bisericii închinate Înaintemergătorului Domnului, din cadrul ansamblului monahal.
Programul a început miercuri, 29 noiembrie, cu slujba Privegherii în cinstea Ocrotitorul României. Vecernia, Litia și Utrenia au fost săvârșite în biserica mare a mănăstirii. Joi, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, a avut loc slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. După ce ierarhul a sfințit zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir, cei prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde a avut loc binecuvântarea și pecetluirea Sfintei Mese.
În continuare, clericii și credincioșii au mers în procesiune până la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a prezentat câteva căi prin care omul îl poate descoperi pe Dumnezeu: „Noi, oamenii, avem prin Sfânta Biserică multe căi prin care Îl descoperim pe Hristos Domnul: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sfintele slujbe ale Bisericii, Sfânta Spovedanie, Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășire cu Sfintele Taine, actele de milostenie, actele de binefacere sunt de asemenea căi prin care ne apropiem de Dumnezeu. Zidind și restaurând o biserică, ctitorind ceva bun pentru ceilalți, citind o carte, nașterea unui copil sau calea aleasă a mănăstirii sunt alte căi prin care ne apropiem de Domnul Hristos. Calea, însă, care le cuprinde pe toate și arată direcția cea mai clară, prin care Îl descoperim pe Mântuitorul, este cugetarea smerită, virtutea smereniei”.
La final, stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, a rostit un gând de recunoștință către cei care au sprijinit restaurarea și împodobirea sfântului lăcaș târnosit: „Faptul că s-au realizat atâtea lucrări frumoase, suntem încredințate că se datorează rugăciunilor înălțate înaintea scaunului Preasfintei Treimi, de către Preacurata Născătoare de Dumnezeu Fecioara Maria, și de către sfinții noștri ocrotitori, Iosif de la Văratec și Gheorghe Pelerinul, care s-au împletit cu rugăciunile smeritelor noastre maici. Se vede că toate aceste rugăciuni au fost ascultate, pentru că Preamilostivul Dumnezeu ne-a ajutat să depășim și să uităm toate obstacolele și necazurile întâmpinate”.
În semn de mulțumire pentru grija față de obște și de lăcașurile de cult, maica stareță a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. Aceeași distincție au primit-o și cei care s-au îngrijit de reabilitarea bisericii și au susținut lucrările de restaurare și înfrumusețare.